Zasiłek chorobowy po ustaniu zatrudnienia - odmowa

• Autor wątku Autor wątku sandipol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sandipol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam. Proszę o pomoc. 31.01 zakończyła się umowa o pracę a od 8.01 do dzisiaj przebywam na zwolnieniu chorobowym. Wystosowałem wniosek o zasiłek z Zusu lecz odmówiono ze względu na to ,że w ich systemie jest umowa zlecenia. Z tej umowy zlecenia miałem jedynie wypłacane nadgodziny z tej pracy którą straciłem i ostatnia wypłata z niej była w grudniu za miesiąc listopad. Od tamtej pory zero pracy dla tej firmy lecz jestem ciągle w systemie jako zleceniobiorca chociaż jest to taka martwa umowa. ZUS powołał się na to ,że chociaż wie iż nie pracuje to mam tytuł do ubezpieczenia i z tego tytułu nie może mi przyznać zasiłku chorobowego. Co mogę zrobić w tej sytuacji? Może zadzwonić do tej firmy aby mnie wyrejestrowała z dniem kiedy straciłem pracę czyli 31.01 lecz czy oni mogą mnie wyrejestrować z takim opóźnieniem? Gdzieś czytałem ,że firma ma na to tylko 7 dni ale ja nie miałem od nich żadnych pieniędzy od grudnia i nie musieli płacić składek więc może mogą? Proszę o poradę.

Co mogę zrobić w tej sytuacji? Może zadzwonić do tej firmy aby mnie wyrejestrowała z dniem kiedy straciłem pracę czyli 31.01
Czy umowa zlecenie jest aktualna, czy została rozwiązana?
Jeśli została rozwiązana to z dniem ustania umowy powinni Cię wyrejestrować.

Powrót