Zasiłek chorobowy zwolnienia

• Autor wątku Autor wątku marcinnek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcinnek

Użytkownik
Odpowiedzi
135
Witam jestem na zwolnieniu lekarskim do piątku i też w piątku kończy mi sie umowa za wypowiedzeniem. Idę do inngo lekarza w czwartek lub piątek czylekarz może wystawić mi zwolnienie zgodnie ZUS jeśli te zwolnienia będę się pokrywać?? Albo wystawić od soboty w czwartek z takim wyprzedzeniem?

Witam w piątek kończy mi się umowa o pracę z wypowiedzeniem z mojej strony i też tego dnia kończy mi się zwolnienie od lekarza lecz tego samego dnia mam wizytę u innego i prawdopodobnie dostanę następne zwolnienie i moje pytanie brzmi jak dostane te zwolnienie czy będę otrzymywać potem zasiłek chorobowy z ZUS mimo zwolnienia od innego lekarza ?? I czy zwolnienie lepiej od piątku czy soboty czy nie ma różnicy?? Pracowałem prawie rok umowa o pracę. Proszę bardzo o odpowiex

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Tak ,jeżeli choroba bedzie trwać min. 30 dni
Zwolnienie zanosisz do ZUS
Nie ma róznicy , bezie ciągłość "L4 "

Czyli musi choroba trwac
30 dni, myślałem że jak zaczol em chorować w ciągu zatrudnienia to nie obowiązuje ten wymóg??

marcinnek napisał:
w piątku kończy mi sie umowa za wypowiedzeniem
A cóż to za wypowiedzenie, które kończy się w piątek?
marcinnek napisał:
30 dni, myślałem że jak zaczol em chorować w ciągu zatrudnienia to nie obowiązuje ten wymóg??
Jeżeli chorobowe rozpoczęło się w trakcie zatrudnienia i trwa po zatrudnieniu, to zwolnienie lekarskie nie musi opiewać na 30 dni.

A kiedy powinno się kończyć w sobotę?..

Mimo że różne choroby? Nie trzeba spełniać 30 dni

Nie ważne jaką masz jednostkę chorobową, nie masz przerwy w chorobowym, więc masz ciągłość w niezdolności do pracy - nie musi być 30 dni.
marcinnek napisał:
A kiedy powinno się kończyć w sobotę?..
Jeśli dwutygodniowe, to zawsze kończy się w sobotę.

Wypowiedzenie tygodniowe mam

Jeszcze upewnie sie :) Nalezy mi sie zasilek z zus mimo ze ja złozylem wypowiedzenie ?

Kto rozwiązuje umowę i tryb rozwiązania nie ma znaczenia.
Podaj daty:
- do kiedy trwa zatrudnienie?
- od...do... kiedy masz zwolnienie lekarskie?

Od połowy lutego do 19 lipca trwalo zatrudnienie od 13 lipca jestem na L4, dziś idę do lekarza o ile będą wskazania będę miał przedłużone i mam pytanie nip na pracodawcę tsk co powiedzieć lekarzowi że po zatrudnieniu czy nie ma znaczenia?

Dane podajesz ostatniego pracodawcy.
Do ZUS dostarczasz wypełniony formularz ZUS Z-10 Oświadczenie po ustaniu tytułu ubezpieczenia oraz ZAS-53 - wniosek o wypłatę zasiłku chorobowego.

Powrót