Zasiłek chorobowy

• Autor wątku Autor wątku Wioli
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wioli

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
chciałabym prosić o pomoc w rozwiązaniu mojego pytania. Skończyła mi się umowa o pracę na czas określony (2 umowa która nie została przedłużona)ale w czasie tej umowy zachorowałam i jestem na l4 ale związku z tym iż wysłałam l4 do Zus mam problem bo nie otrzymałam druku Z3 i świadectwa pracy od pracodawcy do dnia dzisiejszego minęlo od wygaśniecia umowy 26 dni.Czy zasiłek chorobowy może byc cofnięty jeśli nie przedstawię tych dokumentów.??
Pomózci mi rozwiązać ten problem Bardzo proszę
Pozdrawiam

Prawo pracy

Witam,
chciałabym prosić o pomoc w rozwiązaniu mojego pytania. Skończyła mi się umowa o pracę na czas określony (2 umowa która nie została przedłużona)ale w czasie tej umowy zachorowałam i jestem na l4 ale w związku z tym iż wysłałam l4 do Zus mam problem bo nie otrzymałam druku Z3 i świadectwa pracy od pracodawcy i nie przedstawiłam tych dokumentów.Od wygaśnięcia umowy minęło 26 dni.Czy zasiłek chorobowy może być cofnięty jeśli nie przedstawię tych dokumentów.??
Do kogo mogę udać się by pracodawca poniósł konsekwencję. Bo prawo pracy mówi że pracodawca ma na dostarczenie świadectwa pracy 7 dni
Pomóżcie mi rozwiązać ten problem Bardzo proszę
Nie znam się na prawie gdzie mogę udać się by otrzymać ten druk i
Pozdrawiam

RE: zasiłek chorobowy a zasiłek dla bezrobotnych

Pracodawca powinien niezwłocznie wydać świadectwo pracy.

Czy pracodawca był uprawniony do wypłaty zasiłków? Czy chociaż raz otrzymała Pani zasiłek w trakcie zatrudnienia?
Czy choroba trwała nieprzerwanie w trakcie i po ustaniu zatrudnienia?
Jeśli miała Pani przerwę w zasiłku i rozchorowała się Pani już po ustaniu zatrudnienia, to pracodawca może nawet nie wiedzieć, że potrzebuje Pani zaświadczenie Zus Z3. Sama Pani pisze, że ZLA wysłała Pani bezpośrednio do ZUS.
Jeśli choruje Pani bez przerwy, to oczywiście pracodawca powinien wiedzieć, że dalszą wypłatę przejmuje ZUS na podstawie m.in. właśnie Z3.
Najprościej będzie, jeśli uda się Pani do pracodawcy i na miejscu sprawę wyjaśni.
Jeśli pracodawca zaniedbał swoich obowiązków i nadal będzie stwarzał problemy należy sprawę zgłosić do PIP.

Dziękuje za odpowiedź.
odpowiadam na zadane pytania.
umowa wygasła z dniem 30 czerwca 09 roku a od 19 przebywam na l4. Prosiłam pracodawcę o ten druk Z3 i świadectwo pracy telefonicznie i do dnia dzisiejszego nie otrzymałam. choruję bez przerwy.
Jedynie pracodawca poinformował mnie o tym iż śle do Zus kolejne l4 bez powiadomienia ze potrzebuje druk z3
Wiec co mam zrobic z tym fanetm jesli mi nie wysłał tych dokumentów już ponad 3 tygodnie
Pozdrawiam

Wioli napisał:
(...)
Jedynie pracodawca poinformował mnie o tym iż śle do Zus kolejne l4 bez powiadomienia ze potrzebuje druk z3
Wiec co mam zrobic z tym fanetm jesli mi nie wysłał tych dokumentów już ponad 3 tygodnie
Pozdrawiam

Skoro pracodawca poinformował Panią, iż śle do ZUS kolejne zwolnienie lekarskie, to być może załączył do niego Z3. Tak w każdym bądź razie powinien zrobić. Pani jednak powinna w ZUS złożyć oświadczenie, że nie ma statusu osoby bezrobotnej itp. Czy sprawdzała Pani w ZUS, czy ww. dokumenty wpłynęły?
Powtórzę - najlepiej udać się do pracodawcy i na miejscu wyjaśnić. Można pisemnie wezwać do wydania świadectwa pracy. Można pisemnie zawnioskować o wydanie kopii przesłanego Z3 do ZUS z potwierdzeniem w jakim dniu oryginał został przesłany przez pracodawcę do ZUS.

Powrót