Zasiłek chorobowy

• Autor wątku Autor wątku HR27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
HR27

HR27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry . Miałam umowę midijob . Po roku zachorowałam. Przeszłam rehabilitację . Dwa miesiące miałam zwolnienie . Pracodawca nie wypłacił mi zasiłku . Chcę złożyć pozew do sądu pracy. Proszę podpowiedzieć mi od czego mam zacząć ?
Łączę pozdrowienia

Midijob???? A może raczej Minijob? Jak to ten drugi to prawdopodobnie nie miałaś od niego odprowadzanych składek na ubezpieczenie, dlatego teraz nie ma Ci z czego wypłacić zasiłku:( Nie ma takiego obowiazku.Kiepski pomysł z tym sądem:(

Miałam brutto 650 euro,a netto 538 euro . Pozostałą sumę dostałam do kieszeni. ..... Zapewniano mnie że mam wszystko doskonale opłacone .... Tak były pobierane składki ,ale w małej ilości . Po prostu wykorzystano moją nie wiedzę ..... A pracodawca ? Nie ma obowiązku mi wypłacić 6 tyg chorobowego ?? Pozdrawiam

Czyli to nie był Minijob, lecz normalny Teilzeit. W takim razie powinien Ci pracodawca przez pierwsze 6 tygodni płacić za chorobowe, a później Krankenkasse. Czy zwolnienie lekarskie było od niemieckiego lekarza i czy zostało w terminie oddane pracodawcy i do KK?

Przy Midijob (brutto powyzej 450 euro) powinny byc odprowadzane skladki na ubezpieczenie chorobwe i pracodawca jest zobowiazany wyplacac chorobowe przez 6 tygodni. Spojrz na pasek wyplaty, tam powinny byc przeciez wyszczegolnione skladki.

Zaczac powinnas od pisemnego wezwania pracodawcy do wyplaty chorobwego z terminem, do kiedy ma to zrobic, dopiero jak nie zareaguje, zastanawiaj sie z sadem

Tak ,wszystkie składki były odprowadzane . Chorobowe miałam z PL ,leczyłam się tam . Systematycznie w terminie wysyłałam zwolnienia . Potem z TK dostałam druki do wypełnienia i zgodnie z instrukcją je wypełniłam . Nie złożyłam wypowiedzenia . Pracodawca chciał bym to zrobiła. Napiszę do Niego , i co dalej ??? jaki sąd w jakim mieście ??? Po prostu nie chcę Mu tego odpuścić . Czuję się tak bardzo wykorzystana , ciężko pracowałam , bez urlopu Smutno mi w tym wszystkim . Możesz mi pomóc napisać takie pismo ??

chwila, zebysmy sie zrozumieli, bo napisalas "chorobowe dostawalam z Polski". Masz na mysli zwolnienie chorobowe czy zasilek chorobowy.
A z TK po 6 tygodniach dostalas zasilek chorobowy?
Wlasciwy sad pracy do z reguly sad wlasciwy dla siedziby pracodawcy

Zwolnienie miałam wystawiane w Polsce. L4 wysyłałam do Niemiec . Nie dostałam wypłaty żadnego zasiłku

Powrót