zasilek chorobowy

• Autor wątku Autor wątku marlboro1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marlboro1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.Mam pytanie odnosnie zasilku chorobowego w niemczech.Pracowalem przez ostatnie 2 lata w Niemczech.Niestety zachorowalem i na zwolnieniu lekarskim jestem od 22.10.17 a z pracy wypowiedzenie dostalem 27.10.17.Wyslalem zwolnienie l4 polskie do pracodawcy niemieckiego dnia 22.10.17 i bylem przekonany ze pracodawca wysle to dalej do kasy chorych niestety z tego co sie pozniej dowiedzialem pracodawca w niemczech nie ma takiego obowiazku. Zwolnienie mialem od 22.10 do 20.11 a teraz mam kontynuacje l4 od 21.11 do 20.12.17 i wyslalem 21 listopada podanie do ikk classic z prosba o przyznanie mi zasilku chorobowego , dodatkowo dolaczylem kopie pierwszego l4(orginal ma pracodawca) i oryginal drugiego l4. Czy mam szanse na otrzymanie zasilku chorobowego od niemieckiej kasy chorych?

Ostatnia edycja:
Generalnie tak, ale musisz wyjasnic kontynuacje ubezpieczenia (=placenie skladek do kasy chorych) po uplywie wypowiedzenia u pracodawcy, bo wtedy pracodawca przestaje placic skladki do kasy chorych

W tej chwili jestem zarejstrowany w agentur fur arbeit ale bez zasilku z powodu blokady 3 miesiace poniewaz dostalem wypowiedzenie z pracy natychmiastowe.Zeby miec jakas plynnosc finansowa ubiegam sie o Hartrz IV i zasilek chorobowy. Czyli to agencja pracy placi teraz moje skladki pomimo blokady? I od nich powinienem sie ubiegac o jakis dokument zeby przedstawic kasie chorych?

skoro dostales wypowiedzenie "natychmiastowe", to znaczy dyscyplinarne, a takiego zwolnienia bez wlasnej winy sie nie dostaje. Nie mozna dostawac Hartz IV i zasilku chorobowego razem, albo jedno albo drugie. A poza tym osoba "chora" nie "stoi do dyspozycji rynku pracy" (bo nie moze pracowac), czyli zasilek jej nie przysluguje, a wiec musisz rozmawiac z kasa chorych co i jak

Powrót