Zasiłek chorobowy

• Autor wątku Autor wątku sahra
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sahra

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Z dniem 01.12.2009 rozwiązałem umowę o pracy na mocy porozumienia stron. Od 27.11.09 jestem na zwolnieniu lekarskim. Czy przysługuje mi zasiłek chorobowy do 180 dni? Czy mogę ciągnąć L4 do tego wymiaru i czy zus będzie mi wypłacał zasiłek?

Czy mogę ciągnąć L4 do tego wymiaru
Złe pytanie.
Zwolnienie przysługuje osobom chorym, więc się jego "nie ciągnie". Zresztą po 30 dniach ZUS zwykle przeprowadza kontrolę zasadności zwolnienia.

Czy mogę chorować dalej? Czy będzie to zwolnienie płatne?

Źle formułujesz pytania.

według mnie to wygląda tak:

Pracodawca wypowiedział Ci umowę, czasy teraz ciężkie i aby nie iść na bruk 27 listopada idziesz na zasiłek chorobowy.

ZUS wypłaci Ci 80 % wynagrodzenia. Czas oczekiwania na ustalenie zasiłku chorobowego to około 30 dni.

ZUS również ma prawo skontrolować zwolnienie, co robi nagminnie. Można go ciągnąć 182 dni a później starać się o świadczenie rehabilitacyjne lub rentę.

Co do zwolnienia żaden normalny lekarz nie da zwolnienia na 182 dni od razu, no chyba, że kiepsko ze zdrowiem jest naprawdę w innym wypadku będzie wystawiał co 2 tygodnie lub miesiąc co w konsekwencji zaowocuje zmożonymi kontrolami z ZUS-u. Jeśli co miesiąc będzie przynoszone zwolnienie od różnych lekarzy również można się natknąć na wzmożone kontrole.

ZUS ma prawo sprawdzić taką osobę. Jeśli okaże się, że zwolnienia były lewe to:
wstrzyma wypłatę, da decyzję, że człowiek zdrowy (ale nie skaże zwracać poprzednich wypłat zasiłku)
wstrzyma wypłatę, da decyzję, że człowiek zdrowy (ale skaże zwrócić cały zasiłek nienależnie pobrany + odsetki)

Nie wyglądało to tak różowo jak opisujesz. Po otrzymaniu zwolnienia z pracy załamałem się. Nie wiedziałem czy się rzucić się do rzeki czy dzwigać ten ciężar. Mam rodzinę i to chyba im zawdzięczam że żyję. Bo dla nich muszę żyć. Poratował mnie lekarz, który przepisał leki i trochę mnie to podbudowało. Mogę jakoś funkcjonować i myśleć o przyszłości. Jednak przeżywam to okropnie. Każda negatywna odpowiedz i odrzucone podanie o pracę to straszny cios. Boję się, bo moje nerwy są na wyczerpaniu. Serce może za którymś razem nie wytrzymać.
Jak wyliczany jest zasiłek chorobowy? Wyczytałem kiedyś że ześredniej pensjii z ostatnich trzech miesięcy. Jak to wygląda?

sahra napisał:
Po otrzymaniu zwolnienia z pracy załamałem się.

A to nie "Z dniem 01.12.2009 rozwiązałem umowę o pracy na mocy porozumienia stron"?

Kto się zwolnił lub kogo zwolnili??

Tu masz adres: o zasiłku chorobowym:

http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=429

Jest wszystko.

Co do zwolnienia przykro mi, ale pamiętaj o tym aby nie popaść w gorsze problemy bo z ZUS-em bardzo ciężko się dogadać w kwestiach finansowych.
Proponuję bardzo dobrze przemyśleć tą kwestię.

z ZUS-em bardzo ciężko się dogadać
To nie wina ZUS, tylko nieuczciwych lekarzy i ich pacjentów udających choroby. Pamiętajmy, że nienależne świadczenia finansujemy my wszyscy.
Wesołych Świąt życzę uczestnikom naszego forum. :roza:

Powrót