Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Witajcie mam mały problem. od sierpnia do pazdziernika pobierałem zasiłek dla bezrobotnych .w tym okresie pod koniec sierpnia znalazłem prace w której popracowałem 5 dni ale było za cieżko i zrezygnowałem .tam w firmie wypełniłem aby kwestionariusz osobowy nie podpisałem żadnej umowy.a tu któregoś dnia przychodzi pit 11 z tytułu"""działalnosc wykonywana osobiscie o której mowa w art13 punkt 2,4,6 z wyjatkiem czynnosci wymienionych w wierszu7 i 7 do 9 ustawy ,w tym umowy zlecenia i o dzieło . co tuz robic zebym nie musiał zwracać zasiłku pobranego. a jesli juz to jak to umożyc badz na raty rozdzielic help me)
Możesz włożyć wniosek do PUP o: umorzenie należności, odroczenie terminu spłaty lub rozłożenie na raty spłaty należności.
Ale aby PUP podjął którąś z powyższych czynności musi zaistnieć jedna z przesłanek: 1) w postępowaniu egzekucyjnym lub na podstawie innych okoliczności lub dokumentów stwierdzono, że osoba (...) które pobrała nienależne świadczenie, (...) nie posiadają majątku, z którego można dochodzić należności;
2) dochodzenie należności mogłoby pozbawić osobę, która pobrała nienależne świadczenie (...) albo osobę pozostającą na jej utrzymaniu niezbędnych środków utrzymania;
3) osoba, która pobrała nienależne świadczenie (...) zmarła, nie pozostawiając majątku, z którego można dochodzić należności;
4) zachodzi uzasadnione przypuszczenie, że w postępowaniu egzekucyjnym nie uzyska się kwoty nienależnie pobranego świadczenia (...) przewyższającej wydatki egzekucyjne. W przypadku składania takiego wniosku przygotuj się na konieczność szczegółowego udokumentowania w PUP dochodów i wydatków Twoich i bliskich w Twoim gospodarstwie domowym m.in. opłaty za czynsz, opłaty za energię elektryczną, opłata za dostawę wody, wywóz nieczystości, RTV, telefon, ewentualne raty pożyczek/kredytów itd.