Zasilek dla bezrobotnego

• Autor wątku Autor wątku AnnaKazimiera
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AnnaKazimiera

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Na wszelkich forach prawnych i innych, można doczytać się o zmienionej ustawie o zasilku, opisane jest miedzy innymi ze, aby otrzymać zasilek trzeba byc zatrudnionym przez 365 dni i zarejestrowac sie jako bezrobotny. Obowiazuje umowa o prace i umowa zlecenie. Nie wiem czemu, ale kiedy bylam w Urzedzie Pracy szanowne Panie wykreślily mi staz pracy na umowe zlecenie i policzyly tylko ten czas kiedy zatrudniona bylam na umowe o prace, Wiec ja tego nie rozumiem, weszla nowa ustawa a w urzedah sie do niej nie stosują? A może w tym urzedzie nie wiedza o ustawie wyjaśnijcie mi to. Ta babka powiedziala ze zlecenie sie nie liczy do stazu pracu...a ja lacznie przepracowalam na umowe zlecenie 9 miesiecy i umowe o prace 5 miesiecy. Inie mam prawa do zasilku !?:???:

A zarabiałaś na zleceniu najniższą krajową?

Chodzi o opłacanie składek na Fundusz Pracy przez minimum 365 dni w okresie 18 m-cy poprzedzających datę rejestracji.

Umowy cywilno-prawne (a więc zlecenie i o dzieło) nie wliczają się do stażu pracy.
Wliczają się tylko umowy o pracę. Moim zdaniem Panie w urzędzie miały rację.
A więc, aby mieć prawo do zasiłku musiałabyć przepracować rok czasu - ale na umowę o pracę.
Krzywdzące, ale prawdziwe.

AnnaKazimiera napisał:
Na wszelkich forach prawnych i innych, można doczytać się o zmienionej ustawie o zasilku....Wiec ja tego nie rozumiem, weszla nowa ustawa a w urzedah sie do niej nie stosują?....
Od dłuższego czasu co najmniej kilka lat żadnych zmian w tym zakresie nie było. Umowa zlecenie liczy się do nabycia zasiłku dla bezrobotnych i jego wysokości o ile istniał obowiązek opłacania składek na Fundusz Pracy, a podstawa tych składek była co najmniej równa minimalnemu wynagrodzeniu za pracę. Najczęściej umowy zlecenia nie zaliczane są osobom, które wykonywały pracę w oparciu o te umowy mając nie ukończone 26 lat, które kontynuowały naukę. W takim przypadku nie ma bo wiem obowiązku opłacania składek na ubezpieczenia społeczne, a tym samym na Fundusz Pracy.

Dzieki za odpowiedzi. Ale nadal nie wiem co w związku z tym. Mam 21 lat i uczę się zaocznie, a umowa - 5 zl na godzine netto... Ciekawa jestem dlaczego Pani z urzedu nie byla w stanie mi wyjaśnic czemu tak jest. Tylko z wielkim fochem...Jestem mloda, dopiero zaczynam swoja przygodę z pracą dlatego myślę ze osoba pracująca w urzedzie powinna mi to na spokojnie wyjaśnić... ehh no cóż, więc z tego co mi napisaliście wynika w 85% że zasilek mi się nienależy...no szkoda.
dzieki jeszcze raz.

AnnaKazimiera napisał:
...Mam 21 lat i uczę się zaocznie, a umowa - 5 zl na godzine netto... więc z tego co mi napisaliście wynika w 85% że zasilek mi się nienależy
w 100% :)

Powrót