Zasiłek dla bezrobotnego

• Autor wątku Autor wątku leszek2204
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

leszek2204

Użytkownik
Odpowiedzi
118
chcę się zwolnić z pracy z art.55/11 wypowiedzenia z powodu ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków przez pracodawcę .
byłem w urzędzie pracy gdzie powiedziano mi że mogę otrzymać zasiłek dla bezrobotnego dopiero po 90 dniach . okres ten wynosi 6 miesięcy zamiast 12 ? dlaczego

Zostałeś błędnie poinformowany przez pracownicę UP.

Jeżeli w świadectwie pracy będziesz miał prawidłowy zapis rozwiązania umowy, czyli art. 30 § 1.pkt 3 k.p. w zw. z art..55 § 1 pkt 1./1/ k.p., wówczas prawo do zasiłku dla bezrobotnych nabywasz od pierwszego dnia zarejestrowania w UP.
Ustawa z dnia 20.04.2004 r. o promocji zatrudnienia
Art. 75. 1. Prawo do zasiłku nie przysługuje bezrobotnemu, który:
2) w okresie 6 miesięcy przed zarejestrowaniem w powiatowym urzędzie pracy rozwiązał stosunek pracy lub stosunek służbowy za wypowiedzeniem albo na mocy porozumienia stron[ chyba że porozumienie stron nastąpiło z powodu upadłości, likwidacji pracodawcy lub zmniejszenia zatrudnienia z przyczyn dotyczących zakładu pracy albo rozwiązanie stosunku pracy lub stosunku służbowego za wypowiedzeniem lub na mocy porozumienia stron nastąpiło z powodu zmiany miejsca zamieszkania[lub pracownik rozwiązał umowę o pracę w trybie art. 55 § 11 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy;

dzięki .... popytam się jeszcze raz w PUP

:) i tu pytanko czy z tego art. dostanę zaległe wynagrodzenia , odprawki , tzw. wczasy pod gruszą , świąteczne ???

Ostatnią edycję dokonał moderator:
leszek2204 napisał:
chcę się zwolnić z pracy z art.55/11 wypowiedzenia z powodu ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków przez pracodawcę .
A jakich to ciężkich naruszeń dopuścił sie pracodawca ?

a paragraf 55/11 coś mówi ? 5 miesięcy bez wypłat , bez świadczeń zus , pzu , brak świadczeń socjalnych itp. :)

to prywatny zakład pracy !

Nie ma to żadnego znaczenia ze prywatny zakład

a dlaczego kolega ma 12 miesięcy kuroniówki a mi proponują 6 miesięcy ?

zapewne mieszkanie w różnych miastach

to samo miejsce zamieszkania , ten sam zakład pracy .... tylko kolego zwolniony z likwidacji stanowiska pracy a ja z paragrafu 55/11 i 30 / 3 /1 ...?

Powrót