zasiłek dla bezrobotnych 2020 - dla kogo?

• Autor wątku Autor wątku DzielnyKruk77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DzielnyKruk77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam

Z tego co wyczytałem w internecie - zasilek dla bezrobotnych przysluguje wszystkim którzy w ostatnich 18 miesiącach nieprzerwanie przez 365 dni pracowali za minimalną krajową czyli 2600zł brutto.

i tak:

ktoś mógł pracować na 10% etatu i zarabiać 2600zl brutto i ma prawo do zasiłku dla bezrobotnych po utracie tych 10% etatu.

ktoś inny mógł pracować na 99% etatu i zarabiać 2574zł brutto i nie ma prawa do zasiłku dla bezrobotnych po utracie tych 99% etatu.

Czy te dwa przykłady są prawdziwe?

na moim przykładzie:

jestem zatrudniony od stycznia 2019 na 50% etatu za stawke minimalną czyli 1125zl brutto (płaca minimalna 2019). dziś szef chce obniżyć mi umowę do 25% etatu. Ja nie chce sie na to zgodzić co bedzie skutkowało rozwiązaniem umowy o pracę. Czy w świetle przepisów kodeksu pracy nie będzie przyslugiwał mi zasiłek dla bezrobotnych?

Więc zasiłek nie będzie przysługiwał.

Przy ustalaniu prawa do zasiłku dla bezrobotnych wymiar etatu nie ma znaczenia, a znaczenie ma wynagrodzenie - musi być co najmniej minimalne.

i na podstawie moich powyższych przykładów uważam to za niesprawiedliwe rozwiązanie, ktoś mógł pracować na 99% i nie mieć prawa do zasiłku, ktoś inny mógł pracować na kilka procent i mieć do zasiłku prawo. a w zasiłkach chodzi o to żeby wspierały w czasie poszukiwania innej pracy..

moim zdaniem powinien być wprowadzony zasiłek dla bezrobotnych na zasadach uwzgledniających staż oraz ilość etatu i na tej podstawie np 20%-50% kwoty pelnego zasiłku.

Czyli musisz doprowadzić do tego by zmienili przepisy...a teraz jest jak jest.

już raz napisałem do ministra, i nie dostałem żadnej odpowiedzi.

Powrót