Zasiłek dla bezrobotnych a firma w upadłości

• Autor wątku Autor wątku IAMT
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

IAMT

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry,

Znajduje się obecnie w skomplikowanej sytuacji - jestem zatrudniony w oparciu o umowę o pracę (czas nieokreślony) w firmie, która ogłosiła upadłość. Ostatnie miesiące obecny był u Nas nadzorca sądowy, ale od kilku dni firma jest już w upadłości i ma nad sobą syndyka.

Wypłaty są wstrzymane od około 2 miesięcy, ponoć w tym momencie (po wejściu syndyka) mają w końcu zostać wypłacone z FGŚP. Moje pytanie dotyczy jednak kwestii odejścia z pracy i uzyskania statusu bezrobotnego.

O ile doczytałem na różnych stronach, wypłata świadczeń dla bezrobotnych należy się po 90 dniach jeśli to ja wypowiem umowę za porozumieniem stron, a natychmiast jeśli pracodawca rozwiąże ją ze mną.

Doczytałem też wzmiankę, że jeśli firma jest w upadłości, nawet jeśli ja złożę wypowiedzenie za porozumieniem stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia (w moim wypadku 1 miesiąc) to zasiłek dla bezrobotnych należy mi się od razu.

Chciałbym zapytać, czy informacje jakie posiadam są prawidłowe?
Czy w momencie w którym firma jest w upadłości i ma syndyka to ja mogę wypowiedzieć umowę za porozumieniem stron i oczekiwać, że uzyskam świadczenie dla bezrobotnych od razu, czy dopiero po 90 dniach?
No i czy jeśli nie, to czy świadczenie należy mi się od razu jeśli to pracodawca (lub syndyk) rozwiąże ze mną umowę za porozumieniem stron?

Dziękuję za każdą pomoc!

Powrót