zasiłek dla bezrobotnych a gospodarstwo rolne współmałżonka

• Autor wątku Autor wątku mariola2015
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariola2015

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam bardzo ważne dla mnie pytanie, na które otrzymuję różne odpowiedzi. Bardzo proszę o pomoc.
Mój mąż w trakcie naszego małżeństwa otrzymał od swych rodziców, w formie darowizny, gospodarstwo rolne o pow. kilkunastu hektarów.
Ja w tym czasie cały czas pracowałam w zakładzie pracy, w którym byłam i jestem ubezpieczona w ZUS-ie.
Obecnie po 36 latach pracy i mając 55 lat życia, prawdopodobnie będę zwolniona z przyczyn zakładu pracy. W związku z tym moje pytanie, czy będę mogła zarejestrować się w Urzędzie Pracy, aby otrzymywać zasiłek dla bezrobotnych, na podstawie którego później mogłabym pobierać zasiłek dla bezrobotnych z ZUS-u?
Zaznaczam, że jedynym właścicielem gospodarstwa rolnego jest mój mąż, ubezpieczony w KRUS-ie
Proszę o odpowiedź i podanie podstawy prawnej. Będę bardzo wdzięczna za pomoc mi okazaną. POZDRAWIAM.

mariola2015 napisał:
zasiłek dla bezrobotnych z ZUS-u
Zus nie daje zasiłków dla bezrobotnych - chyba,że ma pani na myśli świadczenie przedemerytalne....

mariola2015 napisał:
W związku z tym moje pytanie, czy będę mogła zarejestrować się w Urzędzie Pracy, aby otrzymywać zasiłek dla bezrobotnych
Tak, nie pracuje pani w gospodarstwie i utraciła pani zatrudnienie - są przesłanki do stwierdzenia,ze jest pani bezrobotna w rozumieniu ustawy - art 2 ust 1 pkt 2 w zwiazku z art 71 ustawy o instytucjach rynku pracy.
Co do otrzymyania zasiłku to brak zatrudnienia jest tylko jedną z przesłanek:wink:

Najlepiej z kompletem dokumentów dotyczących nieruchomości udać się bezpośrednio do urzędu pracy, w którym chce Pani się zarejestrować. Tylko tak uzyska Pani kompetentną odpowiedź. Kwestia nieruchomości rolnej jest różnie interpretowana przez urzędy.
Zgodnie z ustawą prawo do rejestracji mają prawo właściciele, posiadacze samoistni lub zależni nieruchomości rolnej nie przekraczającej 2 hektary przeliczeniowe oraz niepodlegające ubezpieczeniom emerytalnym i rentowym z tytułu stałej pracy współmałżonkowie.

gośćforum123 napisał:
Tylko tak uzyska Pani kompetentną odpowiedź.
Oj, tylko nie na informacji głównej, bo tam siedzą osoby, które nie bardzo wiedza co to jest decyzja administracyjna....:wink:

gośćforum123 napisał:
Zgodnie z ustawą prawo do rejestracji mają prawo właściciele, posiadacze samoistni lub zależni nieruchomości rolnej nie przekraczającej 2 hektary przeliczeniowe oraz niepodlegające ubezpieczeniom emerytalnym i rentowym z tytułu stałej pracy współmałżonkowie.
współmazłzonkowie i domownicy, nie zapominajmy o domownikach:D

Masz rację, domowników celowo pominęłam - wystarczy, że Pani jest współmałżonkiem ;)

gośćforum123 napisał:
Masz rację, domowników celowo pominęłam
Ech, jak to miło miec rację....
Ale dla przejrzystości, nie tylko tego konkretnego stanu faktycznego, ale i inncyh, którzy go będą czytać, dobrze,ze jest coś o domownikach też.

Powrót