Zasilek dla bezrobotnych a praca na 3/4etatu

• Autor wątku Autor wątku justyna247
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

justyna247

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Czy nalezy mi sie zasilek dla bezrobotnych jezeli od kwietnia br. Rozwiazuje umowe z pracodawcą a zatrudniona jestem u niego od 1 kwietnia 2015 gdzie w między czasie wystepowala zmiana z 0,5 etatu na 3/4 etatu. Dodam ze bieżącą umowe o prace miala by trwac do lipca 2018 ale zmuszona bylam zrezygnowac z pracy. Czy to wogole ma jakies znaczenie? Jakie warunki musze spelniac aby dostac zasilek? Liczy sie staz pracy, etat czy zarobki. Za odpowiedz z gory dziękuję.

Istotne jest jakiej wysokości, były składki odprowadzane na ubezpieczenie społeczne i Fundusz Pracy.

Należy udokumentować na podstawie historii zatrudnienia, że przez co najmniej 365 dni w okresie 18 miesięcy poprzedzających rejestrację wykonywało się pracę, która skutkowała odprowadzaniem składek w odpowiedniej wysokości.

Mogę sprawdzic gdzies jaka powinna byc wysokosc tych skladek?

art. 71 ust. 1 pkt 1 i 2 Ustawy z dnia 20 kwietnia 2004r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy
w okresie 18 miesięcy poprzedzających dzień zarejestrowania, łącznie przez okres co najmniej 365 dni:
a) był zatrudniony i osiągał wynagrodzenie w kwocie co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę, od którego istnieje obowiązek opłacania składki na Fundusz Pracy, w okresie tym nie uwzględnia się okresów urlopów bezpłatnych trwających łącznie dłużej niż 30 dni

justyna247 napisał:
Mogę sprawdzic gdzies jaka powinna byc wysokosc tych skladek?

umowa o pracę a najlepiej rozliczenie twojego wynagrodzenia w w/w okresie. W umowie zostały określone warunki zatrudnienia.

Tak mam przed sobą liste płac i całą dokumentacje ale w dalszym ciagu nie wiem ile wynosi te minimalne wynagrodzenie, i ilość skladek w odpowiedniej wysokosci czyli? Jakiej? Bo juz sie gubie w tym i boje sie ze dwa lata pracy i tak nawet bez zasilku zostane

Swoje warunki pracy umowy i skadki mam przed sobą ale w dalszym ciagu nie wiem czy spełniam warunki wobec UP

1850 zl w zeszłym roku, obecnie to 2000zl. oczywiście to brutto. to minimalne wynagrodzenia.

justyna247 napisał:
Swoje warunki pracy umowy i skadki mam przed sobą ale w dalszym ciagu nie wiem czy spełniam warunki wobec UP

gdybyś dopuściła do swojej tajemnicy i napisała na jaką umowę jesteś zatrudniona, od kiedy do kiedy, jakie wynagrodzenie, etat to wówczas możesz oczekiwać odpowiedzi.

No tak... placa minimalna w 2017 na 3/4 etatu to 1500 brutto i tyle mam na umowie. Ale minimalne wynagrodzenie to juz inna sprawa? Czyli po zasilku...

A więc jest to umowa o pracę. Obecnie od stycznia br wyn brutto 1500 zl. Ostatnia umowa od lipca 2016 do lipca 2018 r. Ciągłość pracy u tego pracodawcy od kwietnia 2015

Ostatnią edycję dokonał moderator:
justyna247 napisał:
No tak... placa minimalna w 2017 na 3/4 etatu to 1500 brutto i tyle mam na umowie. Ale minimalne wynagrodzenie to juz inna sprawa? Czyli po zasilku...

A więc jest to umowa o pracę. Obecnie od stycznia br wyn brutto 1500 zl. Ostatnia umowa od lipca 2016 do lipca 2018 r. Ciągłość pracy u tego pracodawcy od kwietnia 2015

Nie nabedziesz prawa do zasiłku.

Powrót