zasiłek dla bezrobotnych a praca w kraju i za granicą

• Autor wątku Autor wątku LuNaTic0ne
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LuNaTic0ne

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Z końcem lutego wróciłem z Anglii i złożyłem do WUP wniosek o przyznanie zasiłku dla bezrobotnych za przepracowany okres na Wyspach. Znużony oczekiwaniem na odpowiedzieć WUP (UK zwlekało z wysłaniem dokumentów) podjąłem prace na umowę zlecenie. Pech chciał, że po 1 przepracowanym dniu w Polsce dostałem listownie odpowiedź, że dokumenty z UK w końcu dotarły i przyznano mi zasiłek. Da się jakoś zamrozić ten zasiłek czy już wszystko przepadło w momencie podpisania umowy zlecenie?

LuNaTic0ne napisał:
po 1 przepracowanym dniu w Polsce dostałem listownie odpowiedź, że dokumenty z UK w końcu dotarły i przyznano mi zasiłek. Da się jakoś zamrozić ten zasiłek czy już wszystko przepadło w momencie podpisania umowy zlecenie?
Zasiłek przysługuje tylko osobom bezrobotnym. Skoro podjął Pan w międzyczasie pracę, to zasiłek przysługuje (niezależnie od terminu wysłania czy dotarcia dokumentów) tylko do dnia poprzedzającego jej podjęcie. Nic nie można tutaj "zamrozić".
Podsumowując, z dniem podjęciem pracy - traci Pan prawo do zasiłku dla bezrobotnych.

Powrót