zasiłek dla bezrobotnych a sprzedaz spadku

• Autor wątku Autor wątku mikus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mikus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
uprzejmie prosze o pomoc

jestem obecnie na zasiłku dla bezrobotnych i niewiem czy to że sprzedałam swoją czesc budynku, który nabyłam w 2005 w spadku po ojcu to mam traktować jako przychód i powiedziec o tym w urzedzie czy to jest nieistotne ?

a druga sprawa to czy to bedzie mało wpływ na zasiłek rodzinny ?

jezeli tak to co mam zrobić aby nie stracic tego, moze lepiej sie zrzec tych pieniedzy?

prosze bardzo o szybka odpowiedz PILNE

z góry dziekuje

Bezrobotnym może być osoba jeżeli nie uzyskuje miesięcznie przychodu w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę, z wyłączeniem przychodów uzyskanych z tytułu odsetek lub innych przychodów od środków pieniężnych zgromadzonych na rachunkach bankowych. Przy czym za przychód uznaje się przychody z tytułu innego niż zatrudnienie, inna praca zarobkowa, zasiłek lub inne świadczenie wypłacane z Funduszu Pracy, podlegające opodatkowaniu na podstawie przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych. Bezrobotny jest obowiązany zawiadomić w ciągu 7 dni powiatowy urząd pracy o podjęciu zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub pozarolniczej działalności oraz zaistnienia innych okoliczności powodujących utratę statusu bezrobotnego albo utratę prawa do zasiłku.

ale dalej niewiem co mam robic , przeciez z tego co wiem w urzredzie trzeba zawadomic o miesiecznych przychodach uzyskanych za prace lub zasiłek , a to ze cos sprzedałam to te pieniadze nie traktuje jako dochód tylko chce z czasem przeznaczyc na remont mieszkania.rownie dobrze mogłam poczekac ze sprzedaża ale innym wspólwlascicielom sie spieszyło.

prosze o szybka odp

a jezeli chcce sie zrzec to co mam zrobic gdzie pójsc

[cytat="mikus"]przeciez z tego co wiem w urzredzie trzeba zawadomic o miesiecznych przychodach uzyskanych za prace lub zasiłek , a to ze cos sprzedałam to te pieniadze nie traktuje jako dochód tylko chce z czasem przeznaczyc na remont mieszkania.[/cytat]
... no właśnie nie tylko - trzeba powiadomić o każdym przypadku uzyskania przychodu o ile jego uzyskanie podlega opodatkowaniu (a tu podlega). Zrzec mogła się Pani własności przed sprzedażą - teraz już zrzec się Pani nie może.

Powrót