Zasiłek dla bezrobotnych a studia

• Autor wątku Autor wątku 21212121
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

21212121

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam,
pobieram zasiłek dla bezrobotnych od maja, od października wybieram się na studia, wtedy też zyskuję status studenta.
Pytanie: czy UP sam "zorientuje się", że studiuję i odetnie mi zasiłek ? Czy istnieje w ogóle opcja abym otrzymał dwie ostatnie "raty" ? Lub złożył wniosek o wypłatę przed rozpoczęciem studiów ?

sognipl napisał:
czy UP sam "zorientuje się", że studiuję i odetnie mi zasiłek ?
Nie. Twoim obowiązkiem jest o tym PUP poinformować, o ile będą to studia w systemie stacjonarnym.
sognipl napisał:
Czy istnieje w ogóle opcja abym otrzymał dwie ostatnie "raty" ? Lub złożył wniosek o wypłatę przed rozpoczęciem studiów ?
Jaki system nauki? Dzienny czy zaoczny?

A biorąc pod uwagę, że nie zostałem o tym poinformowany? Sam doczytałem to wymaganie, przed składaniem wniosku o zasiłek. Choć zapewne "nieznajomość" prawa nie zwalnia mnie z jego przestrzegania.

Są to studia dzienne.

sognipl napisał:
Są to studia dzienne.
sognipl napisał:
Czy istnieje w ogóle opcja abym otrzymał dwie ostatnie "raty" ? Lub złożył wniosek o wypłatę przed rozpoczęciem studiów ?
Nie ma takiej możliwości. Zasiłek przysługuje tylko osobom bezrobotnym, a Ty nim nie będziesz od dnia podjęcia studiów dziennych, a zasiłek nie może być wypłacany "na zaś". Do końca września 2015 zasiłek będzie przysługiwał, potem już nie.
sognipl napisał:
A biorąc pod uwagę, że nie zostałem o tym poinformowany?
A uważnie czytałeś przy rejestracji wszystkie oświadczenia, prawa i obowiązki, które podpisywałeś? Zapewniam Cię, że PUP udowodni Ci, że jednak zostałeś poinformowany. Chyba nie chcesz zwracać tej części zasiłku kiedy PUP się dowie o studiach?

Oczywiście, że nie czytałem, jakby każdy miał faktyczny czas czytać, to jeden urzędnik obsługiwał by dzienne 2 petentów. Choć fakt, zapewne jest tam taka informacja, nie pomyślałem o tym.
A gdyby wykonać taki manewr: kończę pierwszy rok studiów, odchodzę z nich i wtedy pobieram zasiłek ? Czy te 6 miesięcy jest sztywne ?

Spróbuję jeszcze porozumieć się z uczelnią, czy nie byłoby opcji przełożenia daty podpisania kontraktu (choć zapewne zostanę uznany za niepoważnego), jeśli to nie wypali, po prostu nie poinformuję UP, najwyżej oddam im te dwie raty (zakładam, że żądnych kar nie ma?), w przyszłości nie planuję mieć styczności z UP, może to mi coś pomoże.

sognipl napisał:
kończę pierwszy rok studiów, odchodzę z nich i wtedy pobieram zasiłek ?
Po roku studiów już nie będzie on przysługiwał.
sognipl napisał:
jeśli to nie wypali, po prostu nie poinformuję UP, najwyżej oddam im te dwie raty (zakładam, że żądnych kar nie ma?),
Nie radzę. Widzę, że nie masz świadomości konsekwencji: dwie raty będziesz oddawał w kwocie brutto (czyli więcej niż dostałeś, bo jeszcze zwrócisz potrącony podatek do US)+ odsetki ustawowe. Że nie wspomnę już o odpowiedzialności karnej za wyłudzenie świadczenia, bo PUP na pewno zawiadomi organy ścigania. Chcesz naprawdę tłumaczyć się na komendzie, dlaczego nie zgłaszając tak istotnego faktu wyłudziłeś zasiłek? Czy to naprawdę jest tego warte?

Przypominam, że znajdujesz się na forum prawnym, a tutaj nie tolerujemy krętactwa i okradania społeczeństwa, bo tak trzeba nazwać, to co zamierzasz zrobić.

Faktycznie nie miałem świadomości, dziękuję za rady, gra nie warta świeczki dla tego 1000 zł.
Choć swoją drogą, społeczeństwo wcale by nie zbiedniało. Dziwi mnie takie rozwiązanie sprawy, przecież studentowi tym bardziej potrzebne są pieniądze do życia.

Ostatnia edycja:
sognipl napisał:
Choć swoją drogą, społeczeństwo wcale by nie zbiedniało. Dziwi mnie takie rozwiązanie sprawy, przecież studentowi tym bardziej potrzebne są pieniądze do życia.
Zdaje się, że nie do końca wiesz czym jest zasiłek dla bezrobotnych. To nie jest stypendium dla studentów, tylko narzędzie wspierające osoby bezrobotne, czyli szukające pracy, które z uwagi na różne sytuacje pracę straciły (często są to osoby posiadające liczną rodzinę na utrzymaniu)... więc w mojej ocenie w znacznie trudniejszej sytuacji socjalnej, finansowej i rodzinnej niż osoba jeszcze ucząca się.
Ty rozumiem, że w związku z podjęciem nauki w systemie stacjonarnym pracy w pełnym wymiarze czasu pracy podjąć na razie nie możesz. Skąd przekonanie, że zasiłek dla bezrobotnych Ci bezwzględnie przysługuje po podjęciu nauki skoro szukającym stałej pracy nie będziesz?
Ja osobiście (jak i zapewne znaczna część społeczeństwa) nie życzę sobie, aby zasiłki ze składek opłacanych na FP z mojego wynagrodzenia trafiały do osób nieuprawnionych.

Ostatnia edycja:
A jak jest w wypadku, kiedy studia są nazwane studiami stacjonarnymi, ale zajęcia odbywają się 3-4 razy w tyg po godz. 15? Można studiować i pobierać zasiłek?

mariola159 napisał:
A jak jest w wypadku, kiedy studia są nazwane studiami stacjonarnymi, ale zajęcia odbywają się 3-4 razy w tyg po godz. 15? Można studiować i pobierać zasiłek?
Nie

mariola159 napisał:
A jak jest w wypadku, kiedy studia są nazwane studiami stacjonarnymi, ale zajęcia odbywają się 3-4 razy w tyg po godz. 15
Dopóki zajęcia odbywają się w trybie studiów stacjonarnych (niezależnie od częstotliwości zajęć oraz godzin w jakich są odbywane) nie ma możliwości dokonania rejestracji jako osoba bezrobotna i uzyskania prawa do zasiłku dla bezrobotnych.

Powrót