Zasiłek dla bezrobotnych a wyjazd turystyczny za granice (w obrębie UE)

• Autor wątku Autor wątku cbmichu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cbmichu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Serdecznie witam, mam życiowe pytanie zarejestrowałem się jako osoba bezrobotna został mi przyznany zasiłek, wizytę u pośrednika mam się zjawić 30.09. Ostatnio nawiązałem kontakt z rodziną za granicy i zapraszają mnie w celach turystycznych na wyjazd. Odbywał by się on od 25.08 do około 10.10. Moje pytanie jest życiowe, jak teraz postąpić. Czy zamiast mnie może pojechać do urzędu odhaczyć się u pośrednika osoba uprawniona? Czy muszę wyrejestrować się zupełnie aby nie mieć problemów? Czy da się termin 30.09 przełożyć na późniejszy bez utraty praw do pobierania zasiłku. Z góry dziękuje za odpowiedz. Pozdrawiam

jeśli jest Pan zarejestrowany i pobiera zasiłek a nawet jeśli nie tzn . że jest Pan całkowicie dyspozycyjny i gotowy do podjęcia pracy! a skoro Pan wyjedzie to na pewno nie jest Pan gotowy ,prawda?
w każdej chwili dziś jutro pojutrze może Pan otrzymać ofertę pracy , jeśli Pan się nie zjawi
automatycznie zostanie Pan wyrejestrowany i nie otrzyma zasiłku na okres dopóki Pan się ponownie nie zarejestruje
będąc osobą zarejestrowaną w urzędzie pracy nie można wyjeżdżać na wczasy itp. urlop za to nie przysługuje :cool:

Są dwie możliwości:

1) Skoro to wyjazd w celach turystycznych, to najpóźniej z dniem 24.08 musi Pan zrezygnować ze statusu bezrobotnego składając stosowny wniosek w urzędzie pracy. Tym samym od tego dnia straci Pan również prawo do zasiłku dla bezrobotnych.
2) ... gdyby Pana zamiarem było poszukiwanie pracy na terenie UE, to może Pan zwrócić się o transfer zasiłku do tego kraju UE, do którego się Pan udaje. O szczegóły procedury transferu może Pan zapytać w swoim urzędzie pracy. Ogólnie wiąże się to z dokonaniem rejestracji w urzędzie pracy w kraju, do którego się Pan wybiera (dotyczy to tylko UE i kilku państw z którymi UE zawarła stosowne umowy).

Zamiast Pana do urzędu pracy w celu wizyty u pośrednika pracy nie może stawić się nikt inny, bo to Pan "teoretycznie" szuka pracy.

Wszystko jest w ustawie z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, o ile pamiętam możesz jechać na max. 10 dni, ale skoro pobierasz zasiłek, to skąd masz na wyjazd ?, a jeśli ktoś za to płaci, to niech utrzymuje Cię w kraju - proste:lol::lol:

Skoro ma się prawo do zasiłku to znaczy że trzeba było pracować więc coś się uciułało, a niestety życie nie jest czarnobiałe. Czasem ktoś leży w szpitalu, czasem trzeba kogoś odwiedzic nie zawsze wystarcza 10 dni, zreszta skoro jesteśmy członkiem wspólnoty to czemu nie mamy jednolotego prawa, tylko w każdej człowieczej inicjatywie widziany jest podstęp, wichłactwo i oszustwo no niec pozdrawiam dzięki za posty

cbmichu napisał:
...tylko w każdej człowieczej inicjatywie widziany jest podstęp, wichłactwo i oszustwo ...
Bo nie da się ukryć, że Polacy wprost uwielbiają kombinować, to efekt poprzedniego systemu i stworzenia "aspołeczeństwa ", w którym państwo to wróg, współobywatele to wrogowie, prawo należy omijać na każdym kroku bo przecież "zakazy są po to żeby je łamać" itd. Niestety to nasze cechy narodowe :)

W zakresie możliwości pobierania zasiłku dla bezrobotnych w innym kraju niż się go nabyło obowiązują w Polsce wspólne (unijne) zasady dotyczące koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego.

PS. Zasiłek dla bezrobotnych nie jest "nagrodą" za przepracowanie jakiegoś czasu. To skromne świadczenie mające pomóc w okresie poszukiwania pracy - nie w okresie wyjazdów turystycznych.

Kupiłam 3 dniową wycieczkę za granicę przed zarejestrowaniem się w urzędzie. To 2 dni weekendu i piątek po święcie wolnym od pracy. Nie sądzę, żeby w taki piątek jakakolwiek firma kontaktowała się ze mną. Czy muszę to zgłaszać? Mam zasiłek. Na karcie wyrejestrowania jest podany powód wyrejestrowania się w przypadku wyjazdu dłuższego niż 10 dni.

Ostatnia edycja:
Proszę o zrozumienie, jestem tu pierwszy raz.
Zostałem przywrócony do pracy przez sąd, otrzymałem za czas pozostawania bez pracy (ponad 10 miesięcy) jednomiesięczne wynagrodzenie. Przez pierwsze sześć miesięcy pobierałem zasiłek dla bezrobotnych. Teraz PUP żąda zwrotu jednomiesięcznego zasiłku dla bezrobotnych, czy ma prawo.

To chyba nie w tym temacie to pytanie o zwrot zasiłku. Ale ja kiedyś pobrałam nienależnie zasiłek, bo urząd miał awarie maila i nie dotarło do nich wyrejestrowanie mailowe. Praca była kiepska i urząd zgodził się na raty. Ten zwrot odpisuje się w PITcie u od podatku. Także źle nie jest.

A co z moim pytaniem o 3 dniowy wyjazd za granicę jako, że mam zasiłek.

Ostatnia edycja:
Odp była dla stanowczy

W/G mnie możesz śmiało skoczyć na saksy :)

Dzięki. Jeszcze pogrzebie w temacie. Ale zgodnie z kartą wyrejestrowania chodzi o zgłoszenie pobytu dłuższego niż 10 dni. Więc chyba wszystko jest O.K. To nie saksy bo wycieczka do E. wschodniej.

Ostatnia edycja:
Dla wyjaśnienia. Nie mam wątpliwości, gdy jednomiesięczne wynagrodzenie zostało wypłacone jeszcze przed utratą prawa do zasiłku, uprawnienia nie mogą zsumować się. Mi chodzi o sytuację, gdy od kilku miesięcy zasiłek nie był już pobierany, a mimo to PUP żąda zwrotu. Będę wdzięczny, jeżeli ktoś mi podpowie sygnaturę wyroku w takiej sprawie. PUP dowolnie przyjął sobie, że jednomiesięczne wynagrodzenie zostało wypłacone za s miesiąc pozostawania bez pracy - nie wiem na jakiej podstawie - i za ten miesiąc żąda zwrotu zasiłku.

Trochę nie wyraźnie opisujesz sytuacje. Nie jestem fachowcem ale jeśli płacone składki i wynagrodzenie pokryły się z miesiącem zasiłku to jest zwrot. Jak nie to opisz dokładniej o co chodzi. Wątek nie jest w odpowiednim temacie ale to chyba moderator może przenieść.

Przepis prawny:
Art. 76. 1. Osoba, która pobrała nienależne świadczenie pieniężne, jest obowiązana do zwrotu, w terminie 14 dni od dnia doręczenia decyzji w przedmiocie obowiązku zwrotu nienależnie pobranego świadczenia pieniężnego, kwoty otrzymanego świadczenia wraz z przekazaną od tego świadczenia zaliczką na podatek dochodowy od osób fizycznych oraz składką na ubezpieczenie zdrowotne.

2. Za nienależnie pobrane świadczenie pieniężne uważa się:

1) świadczenie pieniężne wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie prawa do jego pobierania, jeżeli pobierający to świadczenie był pouczony o tych okolicznościach;

2) świadczenie pieniężne wypłacone na podstawie nieprawdziwych oświadczeń lub sfałszowanych dokumentów albo w innych przypadkach świadomego wprowadzenia w błąd powiatowego urzędu pracy przez osobę pobierającą to świadczenie;

3) zasiłek, stypendium lub inne świadczenie pieniężne finansowane z Funduszu Pracy wypłacone osobie za okres, za który nabyła prawo do emerytury, świadczenia przedemerytalnego, renty z tytułu niezdolności do pracy, renty szkoleniowej, renty rodzinnej, renty socjalnej, zasiłku macierzyńskiego, zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńskiego, zasiłku chorobowego lub świadczenia rehabilitacyjnego, jeżeli organ rentowy, który przyznał świadczenie, nie dokonał jego pomniejszenia na zasadach określonych w art. 78;

4) koszty szkolenia, w przypadku określonym w art. 41 ust. 6 lub w przypadku gdy skierowanie na szkolenie nastąpiło na podstawie nieprawdziwych oświadczeń lub sfałszowanych dokumentów albo w innych przypadkach świadomego wprowadzenia w błąd powiatowego urzędu pracy przez osobę skierowaną na szkolenie;

4a) koszty przygotowania zawodowego dorosłych, w przypadku określonym w art. 53h ust. 1 lub w przypadku gdy skierowanie na przygotowanie zawodowe dorosłych nastąpiło na podstawie nieprawdziwych oświadczeń lub sfałszowanych dokumentów albo w innych przypadkach świadomego wprowadzenia w błąd powiatowego urzędu pracy przez osobę skierowaną na przygotowanie zawodowe dorosłych;

5) zasiłek wypłacony za okres, za który, w związku z orzeczeniem sądu, wypłacono wynagrodzenie za czas pozostawania bez pracy lub odszkodowanie z tytułu wadliwego wypowiedzenia umowy o pracę;

6) świadczenie pieniężne wypłacone z Funduszu Pracy za okres po śmierci uprawnionego;

7) świadczenie przedemerytalne wypłacone w kwocie zaliczkowej, jeżeli organ rentowy odmówił wydania decyzji ustalającej wysokość emerytury w celu ustalenia wysokości świadczenia przedemerytalnego.

3. Roszczenia z tytułu zasiłków, stypendiów i innych świadczeń pieniężnych finansowanych z Funduszu Pracy ulegają przedawnieniu z upływem 3 lat od dnia spełnienia warunków do ich nabycia przez uprawnioną osobę, a roszczenia powiatowego urzędu pracy ulegają przedawnieniu z upływem 3 lat od dnia ich wypłaty.

3a. Roszczenia do należnych a niepobranych kwot zasiłków dla bezrobotnych i innych świadczeń finansowanych z Funduszu Pracy ulegają przedawnieniu z upływem 6 miesięcy od dnia postawienia ich do dyspozycji.

4. Roszczenia pracodawców z tytułu refundacji z Funduszu Pracy należnych świadczeń ulegają przedawnieniu z upływem 12 miesięcy od dnia, w którym roszczenie stało się wymagalne.

5. W zakresie nieuregulowanym w ust. 2-4 stosuje się odpowiednio przepisy ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny dotyczące przerwania biegu terminu przedawnienia.

6. Kwoty nienależnie pobranych świadczeń podlegają ściągnięciu w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.

7. Starosta może odroczyć termin płatności lub rozłożyć na raty nienależnie pobrane świadczenie, zwrot refundacji oraz jednorazowo przyznanych środków w przypadkach, o których mowa w art. 46 ust. 2 i 3, albo po zasięgnięciu opinii powiatowej rady rynku pracy umorzyć te należności w całości albo w części, jeżeli wystąpiła jedna z przesłanek:

1) w postępowaniu egzekucyjnym lub na podstawie innych okoliczności lub dokumentów stwierdzono, że osoba lub inny podmiot, które pobrały nienależne świadczenie, refundację lub otrzymały jednorazowo środki, o których mowa w art. 46 ust. 1, nie posiadają majątku, z którego można dochodzić należności;

2) dochodzenie należności mogłoby pozbawić osobę, która pobrała nienależne świadczenie lub otrzymała jednorazowo środki, o których mowa w art. 46 ust. 1 pkt 2, albo osobę pozostającą na jej utrzymaniu niezbędnych środków utrzymania;

3) osoba, która pobrała nienależne świadczenie lub otrzymała jednorazowo środki, o których mowa w art. 46 ust. 1 pkt 2, zmarła, nie pozostawiając majątku, z którego można dochodzić należności;

4) zachodzi uzasadnione przypuszczenie, że w postępowaniu egzekucyjnym nie uzyska się kwoty nienależnie pobranego świadczenia, refundacji lub jednorazowo przyznanych środków, o których mowa w art. 46 ust. 1, przewyższającej wydatki egzekucyjne.

7a. Przepis ust. 7 stosuje się odpowiednio do innych niewymienionych w tym przepisie świadczeń finansowanych z Funduszu Pracy, w szczególności do refundacji uzyskiwanych z tytułu umowy o zorganizowanie prac interwencyjnych oraz robót publicznych.

8. (uchylony)

9. Od należności z tytułu zwrotu nienależnie pobranego świadczenia, refundacji lub przyznanych jednorazowo środków, o których mowa w art. 46, oraz innych świadczeń finansowanych z Funduszu Pracy, o których mowa w ust. 7a, których termin płatności odroczono lub które rozłożono na raty, nie nalicza się odsetek ustawowych za opóźnienie za okres od dnia wydania decyzji w przedmiocie odroczenia terminu płatności lub rozłożenia na raty do dnia upływu terminu zapłaty określonego w decyzji.

9a. Jeżeli zapłata odroczonej lub rozłożonej na raty należności z tytułu zwrotu nienależnie pobranego świadczenia nie zostanie dokonana w terminie określonym w decyzji, o której mowa w ust. 9, pozostała do spłaty kwota staje się natychmiast wymagalna wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie naliczonymi od terminu płatności określonego w decyzji, o której mowa w ust. 1.

9b. Jeżeli zapłata odroczonej lub rozłożonej na raty należności z tytułu zwrotu refundacji lub przyznanych jednorazowo środków, o których mowa w art. 46, oraz innych świadczeń finansowanych z Funduszu Pracy, o których mowa w ust. 7a, nie zostanie dokonana w terminie określonym w decyzji, o której mowa w ust. 9, pozostała do spłaty kwota staje się natychmiast wymagalna wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie naliczonymi od terminu płatności określonego w art. 46 ust. 2 i 3.

9c. Jeżeli zapłata odroczonej lub rozłożonej na raty należności z tytułu zwrotu refundacji uzyskanej w ramach prac interwencyjnych i robót publicznych nie zostanie dokonana w terminie określonym w decyzji, o której mowa w ust. 9, pozostała do spłaty kwota staje się natychmiast wymagalna wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie naliczonymi od terminów płatności określonych w art. 51, art. 56 i art. 57.

9d. Przepis ust. 9c stosuje się odpowiednio do zapłaty odroczonej lub rozłożonej na raty należności z tytułu zwrotu grantu, świadczenia aktywizacyjnego, refundacji, o której mowa w art. 60c, i dofinansowania, o którym mowa w art. 60d.

10. (uchylony)

Ustawa z dnia 20.04.2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy1)

To ze post jest z 2014 r nic nie znaczy , przepisy nie zmieniają sie co roku
Moim zdaniem PUP za podstawe prawną bierze ten art , a jaką podał w piśmie wzywającym do zwrotu zasiłku?

Opisuję zgodnie z chronologią:
- zwolnienie z pracy z dniem 31.03.2016 roku,
- od dnia 14.04.2016 roku zasiłek dla bezrobotnych przez 6 miesięcy, dokładnie do 14.10.2016 roku, dalsze miesiące jestem bezrobotnym bez prawa do zasiłku,
- z dniem 09.02.2017 roku powrót do pracy na podstawie prawomocnego wyroku sądu,
- w marcu 2017 roku wypłata przez pracodawcę jednomiesięcznego wynagrodzenia za okres pozostawania bez pracy,
- PUP żąda zwrotu zasiłku za kwiecień 2016 roku gdyż uznaje, że wspomniane jednomiesięczne wynagrodzenie dotyczy właśnie tego miesiąca.
Nie rozumiem na jakiej podstawie PUP przyjął sobie, że tio właśnie za ten miesiąc.

Wszystkie wyroki i posty jakie przeczytałem, dotyczyły sytuacji, gdy powrót do pracy nastąpił w czasie pobierania zasiłku, ewentualnie wypłata wynagrodzenia została zasądzona za cały okres, tj za wszystkie miesiące (potocznie pracownikom chronionym). Nigdzie nie znalazłem sytuacji, gdy powrót był po kilku miesiącach od zaprzestania pobierania zasiłku

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Pozostaje skorzystać z prawnika w realu , chyba ze odezwie się Kosssz

Podstawa prawna powołana przez PUP to art. 76 ust. pkt 5 czyli za nienależne świadczenie uważa się zasiłek wypłacony za okres, za który, w związku z orzeczeniem sądu, wypłacono wynagrodzenie za czas pozostawania bez pracy. Jest to jak najbardziej zrozumiałe. Jednak proszę o rozróżnienie pojęć "okres za który wypłacono wynagrodzenie" od "czasu pozostawania bez pracy", bo to nie jest tożsame.

Idz do ZUSu i poproś o poświadczenie płatności składek z danego okresu. Dostaniesz je w ciągu 7 dni. W ten sposób dowiesz sie czy okres wynagrodzenia pracodawcy po ustaniu pracy pokrywa się z wypłatą zasiłku.

Powrót