Zasiłek dla bezrobotnych czy mi się nalezy

• Autor wątku Autor wątku olusiagk@gmail.com
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olusiagk@gmail.com

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Jestem zatrudniona na umowie o pracę na czas okreslony i pelny etat od 1.12.2018. Wynagrodzenie to najniższa krajowa. W okresach od wrzesien 2019 do czerwiec 2020 oraz od sierpień 2020 do konca lutego 2021 przebywalam na chorobowym. Zasilek chorobowy byl odliczany od najnizszej krajowej i wynosil 80% wynagrodzenia.Po powrocie z drugiego chorobowego otrzymałam od pracodawcy wypowiedzenie bez podawania przyczyny z okresem wypowiedzenia. W związku z wypowiedzeniem umowa konczy mi sie na koniec kwietnia 2021. I moje pytanie brzmi czy w zwiazu z faktem ze dosc dlugo przebywalam na chorobowym a to chyba jest czas bezskladkowy pomimo umowy o prace, to czy jal zarejestruje soe do urzędu pracy to czy nalezy mi sie zasiłek dla bezrobotnych. Bo z jednej strony na stronie urzędu pracy napisane jest nalezy wykazac ze w ostatnim poltora roku byly conajnmniej rok odprowadzane skladki ubezpieczeniowe do zusu ( w trakcie dlugotrwalego chorobowego skladki nie sa odprowadzane albo sa albo w kwocoe rownej 0zl...nie wiem jak to dokladnie sie odbywa ale chyba nie sa i pod tym katem nie spelnkam wymogu)a z drugiej strony urzad praxy podaje ze do tego okresu conajmniej roku zalicza sie okres zasilku chorobowego, renty itp... i stad nie do konca wiem jak to wlasciwie interpretowac...

Okres pobierania zasiłku chorobowego wlicza się do 365 dni, jeżeli podstawę wymiaru tego zasiłku była kwota w wysokości co najmniej najniższego wynagrodzenia - a w Twoim przypadku takowa była.
Zasiłek dla bezrobotnych będzie przysługiwał od pierwszego dnia zarejestrowania w UP.

Powrót