zasiłek dla bezrobotnych dla powracających do kraju z zagranicy

• Autor wątku Autor wątku stargard
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stargard

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
witam,
mam pytanie dotyczące przyznania prawa do zasiłku dla bezrobotnych na zasadach koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego.
W czerwcu br. wróciłam do Polski z Irlandii gdzie przepracowałam 6 lat.
Po powrocie zarejestrowałam się w PUP gdzie stwierdzono że mogę starać się o zasiłek. Niestety po 3 miesiącach otrzymałam odmowę z Wojewódzkiego Urzędu Pracy ze względu na ciągłość pobytu i zatrudnienia w Irlandii.
Od czerwca usilnie poszukuje pracy , przez tydzień pracowałam przez agencję pracy tymczasowej a gdy dostałam świadectwo pracy udałam się do PUP ponownie zarejestrować.Otrzymałam decyzję bez prawa do zasiłku pomimo że posiadają potwierdzone przez Irlandię płacone przeze mnie składki jak również ostatni okres ubezpieczenia z tytułu zatrudnienia był w Polsce gdyż pracowałam przecież przez agencję. Czy powinnam ponownie złożyć dokumenty do WUP.
Jakie są warunki koordynacji tych systemów międzypaństwowych. Czy należy spełnić je wszystkie. Bardzo proszę o podpowiedz.

wiataj ma dokładnie taki sam problem. Wróciłam do polski, w irlandii pracowałam ciągle przez 8 lat umowa na stałe. Urząd pracy powiedział że z polski mi się zasiłek nie należy ale z irlandii tak i że załatwią za mnie wszystko. Po 2 miesiącach przyszła decyzja że krajem w którym mam się starać o zasiłek jest irlandia bo przebywałem tam ciągle 8 lat i urząd pracy odmawia pracy do zasilku.
Czy wiesz już coś wiecej?

witam
wysłałam wniosek do Irlandii o przysłanie mi dokumentu U1. Po 2 tygodniach juz go miałam. Poszłam więc na termin do PUP i pokazałam im ten dokument. Od razu była inna rozmowa. Miałam przy sobie wszystkie potrzebne formularze a takze ostatnie swiadectwo pracy w Polsce. sama pani kierownik zaoferowała swoja pomoc i wysłała komplet dokumentów do WUP wraz z wnioskiem o ponowne rozpatrzenie sprawy.
Po 30 dniach dostałam decyzję o przyznaniu mi zasiłku dla bezrobotnych ze wzgledu na przepracowane lata w Irlandii a najwazniejsze ze spełniłam warunek że ostatnim moim miejscem pracy była Polska. Nawet jesli pracowałam tylko tydzien to i tak sie liczy.

Jesli chodzi o to że powinnaś starac sie o zasiłek z Irlandii, to nie takie łatwe, gdyż musisz byc tam zarejestrowana jako bezrobotna przez conajmniej 4 tygodnie zanim bedziesz mogła złozyc wniosek o transfer zasiłku do Polski. Jeśli natomiast sama sie zwolnisz z pracy to przez 6 tygodni masz kare i musisz czekac zanim przyznaja ci w Irlandii zasiłek a po przyznaniu znowu czekasz te 4 tygodnie az bedziesz modła złozyc wniosek o transfer zasiłku.
Mój kolega zrobił sobie tranfer a po powrocie do Polski musiał czekac na pieniądze 2 miesiace ponieważ dokument który otrzymał w Irlandii nie miał pieczątki i musieli to wszystko wyjasniac, a jak wiadomo pieczatka w Irlandii to zadkosc.

Dziekuje barzdzo za pomoc była bardzo przydatna.
pozdrawiam

Dzień Dobry. Poszukuję fachowej porady na temat przyznania/nie przyznania zasiłku w Polsce, po powrocie z Irlandii. Moja sytuacja wyglądała następująco:
W lutym 2013 wróciłam do Polski po 6 latach spędzonych w Irlandii, gdzie płaciłam wszystkie składki. Powrót nie był planowany, zmusiły mnie okoliczności, m. in. zdrowotne.
Po przyjeździe do kraju (Poznań), niezwłocznie zarejsterowałam się w UP, złożyłam wniosek o zasiłek. Miałam wszystkie dokumenty. Jak wielkie było moje zaskoczenie, gdy odpowiedź o przyznaniu zasiłku była odmowna. Złożyłam więc odwołanie, urząd wyższej instancji, jednakże dostałam ponowną odmowę. NIe mam przy sobie dokumentów, aczkolwiek argumentowano to tym, iż 'moje interesy życiowe były w Irlandii'. Tak sprawę pozostawiłam, zupełnie zrezygnowana.
Oczywiście byłam pełna frustracji, gdyż w Irlandii zostawiłam bardzo dobrą pracę, a w Polsce musiałam żyć kątem u rodziny, gdyż bez pracy nie mogłam wynająć mieszkania. Oszczędności się kurczyły, poszukiwania pracy i interview okazywały się bezowocne.
Po raz kolejny okoliczności (tym razem tragiczne) sprawiły, że po 6 miesiącach wróciłam nagle i niespodziewanie do Irlandii, do dawnej pracy. Nie mając zasiłku, ani pracy, nie wahałam się wrócić, choć nie byłam wtedy pewna na jak długo. To był sierpień 2013. Jestem w Irlandii do dziś.
Dziś otrzymuję wiadomość od koleżanki, która również po 6 latach wróciła do kraju, do Krakowa. Miała szczęście i dostała pracę, a dziś pismo, że przyznają prawo do zasiłku, że nastąpi spłata za zaległe miesiące. Również zwolniła się sama z pracy i prawie z dnia na dzień, a moze z tygodnia na tydzień wróciła do Polski, nie starając się o transfer zasiłku do Polski. Okazuje się, ze w UP w Krakowie doradzono jej, by wypełniła wniosek u1, o którym ja niestety miałam pojęcia i nikt w poznańskim urzędzie mi o nim nie wspomniał. Mam zatem następujące pytania:
1. Jakie są zasady przyznawania zasiłku dla powracających, a raczej, co może przesądzić o odmowie zasiłku. Czuję się rozczarowana, gdyż przypomina to loterię.
2. Czy jest szansa, by tym razem napisać nie wniosek, odwołanie, ale skargę? Czy jest to sprawa przedawniona?
3. Jeśli jest szansa odnośnie punktu 2, czy znacie Państwo kogoś kto zajmie się taką sprawą.
Dziękuje z góry za odpowiedź, pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Witam,
z tego co piszesz przebywasz obecnie na terytorium Irlandii i jesteś tam zatrudniona więc nie możesz starać się o zasiłek dla bezrobotnych gdyż jest to świadczenie przyznawane tylko osobą będącym bez pracy i zarejestrowanym jako bezrobotne w Urzędzie pracy.
Jeśli chodzi o transfer zasiłku z Irlandii do Polski to:
1) jesli zostałaś zwolniona lub skończył się kontrakt to rejestrujesz sie w Irlandzkim Social Welfer musisz miec przy sobie ostatnie p45 oraz p60 z ostatnich lat. czekasz na decyzje o przyznaniu zasiłku. Gdy zasiłek otrzymasz musisz być conajmniej przez 30 dni zarejestrowana zanim wystąpisz o transfer zasiłku do polski. gdy juz to nastąpi przy ostatniej wizycie w urzedzie otrzymasz formularz U2 i z tym dokumentem przyjeżdzasz do polski i rejestrujesz sie jako osoba poszukująca pracy w Powiatowym urzędzie pracy. Zostawiasz im ten dokument i to urzad juz kontaktuje sie z Irlandia.
Irlandzki urząd będzie ci przesyłał zasiłek na Irlandzkie konto więc wazne aby nie zamykac przed wyjazdem konta. Mozesz to później zrobic listownie z Polski.
2) jeżeli zwolnisz sie sama to o zaiłek możesz starać się dopiero po 9 tygodniach.

Jeżeli po latach pracy wróciłaś do kraju a sytuacja nie pozwoliła ci na załatwianie spraw z transferem zasiłku należy jak najszybciej zlozyc wniosek o dokument U1.
Możesz to zrobic w Polsce należy wydrukować ze strony Revenue.ie FormU1.
Wypełniasz wniosek, dołaczasz kopie P45 i kopie ostatniego P60 i wysyłasz to razem na adres podany we wnosku. Na U1 będziesz czekac około 2 tygodni jest to bardzo ważny europejski dokument urzedowy potwierdzający twoje okresy pracy i składki na terytorium irlandii.
Z tym dokumentem rejestrujesz się w polskim urzedzie pracy. Tam otrzymasz wszelkie informacje i druki do wypełnienia.
Jeśli przez ostatnie lata pracowałaś poza Polską i tam płaciłas podatki to na przyznanie Polskiego zasiłku sa bardzo małe szanse jest on przyznawany w wyjatkowych sytuacjach. Decyzje o tym podejmuje nie powiatowy urząd pracy tylko Wojewódzki urzad pracy. Jest bardzo duży odsetek decyzji odmownych gdyz sugerowane jest staranie sie o zasiłek z kraju w którym sie pracowało przez ostatnie lata. Nie ma więc sensu składania w twoim przypadku skargi gdyz dostaniesz odmowe ponownie.
Sytuacja inaczej wyglada jesli po powrocie do Polski zostaniesz zatrudnona gdzies nawet na miesiaclub tydzień i otrzymasz swiadectwo pracy czyli twoje ostatnie miejsce pracy i ubezpieczenia znajdowało sie na terytorium polski to wtedy z przyznaniem polskiego zasiłku nie powinno bys problemu gdyz sa sumowane twoje wszystkie okresy pracy w Polscei zagranica na zasadach koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego.

tu znajdziesz informacje dotyczace twojego pytania.
Ogólne zasady przyznawania prawa do zasiłku dla bezrobotnych po powrocie do Polski

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Stargard, dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. Jesli moglbys jeszcze sprobowac podazyc moim tokiem rozumowania i odpowiedziec na nastepujace pytanie:
Czy moja kolezanka, ktora dostala zasilek i zarzadzono splate za zalegle miesiace, dostala go, gdyz w miedzyczasie zostala zatrudniona i pozostala na tej posadzie do momentu decyzji urzedu pracy o przyznaiu zasilku?
Dziekuje z gory.

nie znam sytuacji twojej koleżanki ale z chwila podjęcia zatrudnienia masz 7 dni na poinformowanie urzedu pracy o podjęciu zatrudnienia i z ta data zostaniesz wyrejestrowana a zasiłek zostaje wstrzymany.
Nie wiem czy mozna jednocześnie pracowac i pobierac zaległy zasiłek.
Mam nadzieje że twoja koleżanka dowiadywała się o tym w Wojewódzkim urzędzie pracy, aby nie musiała tego wszystkiego później zwracać.

Splacaja jej zalegly zasilek za okres gdy nie miala pracy, tak to zrozumialam. Decyzja w sprawie zasilku przyszla dopiero teraz, po kilku miesiacach przeywania w Polsce bez pracy.
Mam wrazenie, ze mimo przepisow ostateczna decyzja czy przyznac lub nie zasilek wydaje sie subiektywna.
Czy tylko w mojej kwestii bylo dowiedzenie sie, ze potrzebuje wniosek U1? W Krakowie jej to podpowiedziano, w Poznaniu mi niestety nie.

no tak to bywa, że czasem zależy wszystko od woli urzędnika a raczej jego kompetencji lub jego braku. pozdrawiam i życzę powodzenia.

Dziekuje za wszelka porade. Uderza mnie fakt, ze od czyjegos widzimisie zalezy sytuacja osob bedacych z rozncych wzgledow na bezrobociu.
Mysle, ze moglabym poszukac prawnika, ktory podwazylby ta decyzje.

Powrót