zasiłek dla bezrobotnych i dodatek aktywizacyjny a brak świadczenia rehabilitacyjnego

• Autor wątku Autor wątku EmSayXYZ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
EmSayXYZ

EmSayXYZ

Użytkownik
Odpowiedzi
397
Dzień Dobry,

Jestem 7 miesięcy po pobieraniu zasiłku chorobowego po ustaniu zatrudnienia, lecz moje dolegliwości nie ustąpiły, więc złożyłem wniosek o świadczenie rehabilitacyjne, ZUS mi go nie przyznał, więc złożyłem wniosek do sądu i czekam. Mam zamiar zarejestrować się w UP, lecz nie mam prawo do zasiłku dla bezrobotnych gdyż nie spełniam warunku przepracowanego roku w 18 miesięcy. Gdyby mi przyznano świadczenie dostałbym zasiłek. Co więc w przypadku kiedy sąd przyzna mi swiadczenie, co z zaległym zasiłkiem lub dodatkiem aktywizacyjnym po znalezieniu pracy?

edit.

Czy muszę złozyc wniosek o zasilek badz dodatek na podkladke mimo, że wiem ze go nie dostane?

Możesz zarejestrować się w PUP. Oczywiście warunkiem jest oświadczenie zdolności i gotowości do podjęcia pracy, ponieważ w każdej chwili urząd pracy może Ci przedstawić propozycję zatrudnienia. Jeśli sąd uzna, że świadczenie rehabilitacyjne powinno Ci przysługiwać, to na pewno przyznałby je z datą wsteczną za okres, kiedy byłeś już zarejestrowany. Ewentualnie jeśli ten okres może wpłynąć na przyznanie zasiłku dla bezrobotnych, to powinieneś złożyć w PUP podanie o ponowne rozpatrzenie Twojej sprawy w związku z powstaniem nowych okoliczności.

gośćforum123 napisał:
jeśli ten okres może wpłynąć na przyznanie zasiłku dla bezrobotnych, to powinieneś złożyć w PUP podanie o ponowne rozpatrzenie Twojej sprawy w związku z powstaniem nowych okoliczności.

powiedzmy ze sprawa odbędzie się za 2 lata, bo takie są teraz terminy, powiedzmy że ją wygram. Mogę być wtedy 1,5 roku po zatrudnieniu. Co wtedy? Mogę do PUPU złożyć wniosek o zaległy zasiłek dla bezrobotnych?

Tak więc cały czas czekam na termin rozprawy. Jeśli ją wygram będę uprawniony do zasiłku dla bezrobotnych badź ewentualnego dodatku aktywizacyjnego po znalezieniu zatrudnienia.

Termin rozprawy jest nieznany.

Do kogo mam się zgłosić w przypadku kiedy sąd przyzna mi rację wtedy, kiedy wszystkie terminy, których muszę dotrzymać by otrzymać zasiłek dla bezrobotnych zostaną przekroczone? Do PUP czy do ZUS? Który urząd mi to wyrówna?

Powrót