Zasiłek dla bezrobotnych po macierzyńskim i umówie zlecenie - odmowa

• Autor wątku Autor wątku A.DR
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

A.DR

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, mam pytanie. Pracowałam na umowę zlecenie -kilka lat. We październiku 2017 poszłam na l4 - ciąża (miałam opłacalne składki chorobowe) , 22.05.2018 przeszłam na macierzyński 80%. Umowa zakończyła się z dniem 31.08.2018 następnie przejął mnie ZUS. Otrzymałam zaświadczenie z ZUS iż podstawa zasiłku macierzyńskiego była powyżej minimalnej krajowej, zaś od pracodawcy otrzymałam zaświadczenia o zarobkach. Byłam zarejestrować się w PUP, dziś otrzymałam odmowę prawa do zasiłku. Stwierdzili że mając umowie zlecenie nie mogłam świadczyć usług będąc na chorobowym i macierzyńskim. Zaliczyli mi tylko 262 dni macierzyńskiego z ZUS. Jak dla mnie jest to troszkę niedorzeczne bo oczywiste jest ze na chorobowym pracować nie można. Proszę o radę, czy można coś z tym zrobić, jak się odwołać od tej decyzji?

A od 22.05 do 31.08 kto wypłacał zasiłek macierzyński? ZUS? Zapytaj, czy za ten okres też mogą wystawić zaświadczenie.

gośćforum123 napisał:
A od 22.05 do 31.08 kto wypłacał zasiłek macierzyński? ZUS? Zapytaj, czy za ten okres też mogą wystawić zaświadczenie.

Jako tako firma bo zatrudnia powyżej 20 pracowników, więc to od nich miałam przelewy. Dlatego załatwiałam zaświadczenie o zarobkach bo z ZUS dostałam tylko papier od 1.09

Poproś zleceniodawcę o zaświadczenie zgodne z prawdą, o pobieraniu zasiłku macierzyńskiego.

gośćforum123 napisał:
Poproś zleceniodawcę o zaświadczenie zgodne z prawdą, o pobieraniu zasiłku macierzyńskiego.
Otrzymałam takie zaświadczenie (nawet 3- byłam u księgowej zaraz po rejestracji) , wszystko jest na nich dokładnie rozpisane, gdzie chorobowy jakie kwoty, od kiedy macierzyński, jakie składki były odprowadzane i w jakiej wysokości z budżetu państwa, a mimo wszystko tego nie uwzględniono bo wówczas "nie mogłam świadczyć usług".

W takim razie odwołaj się od decyzji. Informacje masz w decyzji.

gośćforum123 napisał:
W takim razie odwołaj się od decyzji. Informacje masz w decyzji.
Owsem, odwołam się bo nie pozostaje mi nic innego, tylko chcę wiedzieć czy jest coś do czego mogłabym się odnieść, jakiś kruczek prawny, nie wiem cokolwiek, muszę jakoś uargumentować to odwołanie.

Powrót