Zasiłek dla bezrobotnych po świadczeniu rehabilitac.

• Autor wątku Autor wątku boogyman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boogyman

Użytkownik
Odpowiedzi
107
Witam. Do dnia 20 maja przebywam na świadczeniu rehabilitacyjnym. W pracy skończyła mi się właśnie dzisiaj umowa o pracę i mam informację, że zostanie rozwiązana. W związku z tym mam pytanie. W przypadku gdy lekarz nie przedłuży mi świadczeni rehabilitacyjnego:
1.Już od 21 maja mogę starać się o zasiłek dla bezrobotnych, czy wogóle jest szansa , że go otrzymam.
2.Czy też muszę czekać 3 miesiące (najpierw się rejestrując) tak jak w przypadku gdy sam rezygnuję z pracy.
3.To będzie 100%, 80% czy jeszcze inna kwota

Na świadectwie pracy mam "rozwiązanie umowy o pracę w związku z upływem czasu, na który była zawarta umowa - art 30 $1 pkt 4 kodeksu pracy.

4. Czy będąc na świadczeniu jestem ubezpieczony i jak długo po ustaniu stosunku pracy i świadczenia będę jeszcze ubezpieczony (chodzi mi o ubezpieczenie chorobowe- żeby pójść np. do lekarza itp.)

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Ostatnia edycja:
1/ Możesz - z ZUS należy pobrać zaświadczenie o pobieraniu świadczenia rehabilitacyjnego.
2/ Nie - jeśli spełniasz wszystkie warunki do uzyskania zasiłku dla bezrobotnych, prawo do niego nabywasz od pierwszego dnia od zarejestrowania w UP.
3/ Wysokość zasiłku uzależniona jest od udokumentowanego okresu uprawniającego do zasiłku.
4/ Prawo do świadczeń zdrowotnych będziesz miał do końca pobierania świadczenia rehabilitacyjnego.

1.Czyli po skończeniu świadczenia mam prawo od razu do zasiłku pod warunkiem zarejestrowania się w UP.
2.Pracowałem w ciągu ostatnich 18 miesięcy ponad 365 dni łącznie z świadczeniem więc chyba będę miał 100% zasiłku przez 3miesiace
3.Pobierając zasiłek również mam prawo do świadczeń zdrowotnych?

1. 3/ Tak.
2/ W okresie zatrudnienia należało uzyskać co najmniej minimalne wynagrodzenie.

Powrót