zasiłek dla bezrobotnych po wychowawczym

• Autor wątku Autor wątku hejkas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hejkas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Czy po trzyletnim urlopie wychowawczym, w sytuacji gdy zakład mnie zwolni nabywam prawo do zasiłku dla bezrobotnych?
Czy jest konieczność przepracowania jakiegoś dodatkowego okresu?
Czy sam fakt iż mam umowę na czas określony daje mi gwarancję nabycia tego prawa?
Proszę o pomoc.
pozdrawiam serdecznie

najlepiej zadzwoń albo po prostu udaj się do najbliższej placówki ZUS, pozdrawiam

Proszę o poradę. Szefowa dała mi umowę 2.04.2012 na czas nieokreślony jak się dowiedziała że jestem w ciąży(poszła mi na rękę). Umówiłyśmy się, że przepracuje przez wakacje ale niestety zdrowie mi nie pozwoliło. Więc pracowałam do końca lipca-od sierpnia poszłam na L4 czyli 4 miesiące. Mam pytanie- czy przez to będzie miała jakieś problemy? I chciałam się dowiedzieć co mi się należy. Kończy mi się macierzyński i dodatkowe 4 tygodnie. Czy szefowa musi mi podpisać urlop wychowawczy? czy należeć mi się będzie później zasiłek? Proszę o odpowiedz:help:

Dostałam umowę od 2.04.2012 do 30.06.2012 a później na czas nie określony od 1.07.2012. A jeśli chodzi o datę to pracowałam do końca lipca. Chciałam się dowiedzieć czy szefowa będzie miała problemy bo ciężarnej się nie daje umowy??? Chodzi mi o to czy jak bym poszła na wychowawczy będzie miała problemy.Nie ma mi kto zostać z dzieckiem. Szwagierka miała zostać ale się wycofała. Cy musi mi podpisać i czy należeć mi się będzie zasiłek(muszę chyba przepracować cały rok bez przerwy). dziękuję z góry.

Nie powinnaś mieć żadnych problemów.
Ponieważ przepracowałaś co najmniej 6 miesięcy, masz prawo do urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat.

Wykorzystaj najpierw urlop wypoczynkowy zaległy i bieżący, a potem złóż wniosek o urlop wychowawczy 2 tygodnie przed planowaną datą rozpoczęcia. Szefowa musi wyrazić zgodę.

W trakcie korzystania z urlopu wychowawczego nie przysługuje zasiłek dla bezrobotnych, dopiero po rozwiązaniu umowy o pracę - najlepiej za wypowiedzeniem przez pracodawcę,

Ostatnia edycja:
Ale żeby dostać zasiłek muszę przepracować rok.

A nie przepracowałam. Nawet jak mnie zwolni bo to zrobi nie będzie mi się chyba należeć????

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie pisz post jeden pod drugim, przez 20 min. możesz używać opcji „EDYTUJ”.

Masz umowę na czas nieokreślony, więc gdy postąpisz tak jak w #7 - szefowa nie będzie mogła wręczyć wypowiedzenia, chyba że wrócisz do pracy.

Aby otrzymać zasiłek dla bezrobotnych musisz mieć 365 dni zatrudnienia oraz wynagrodzenie co najmniej minimalne.

Kiedy kończy się urlop macierzyński?
Czy wykorzystałaś urlop za rok 2012? i jaki masz wymiar.

Szczerze powiem że jeśli chodzi o urlop wypoczynkowy to wydaje mi się że mam wykorzystany. Byłam parę dni na początku czerwca(chyba 4 lub 5 dni). Nawet jeśli mam to jeden do trzech dni, ale tego nie dowiem się od szefowej. Urlop macierzyński kończy mi się 16 kwietnia.

Czy to jest Twoja pierwsza praca w życiu zawodowym?
Jaki masz staż pracy ogółem?

Pracowałam wcześniej. Miałam praktyki zawodowe płatne na kuchni w SPZOZ od 1.10.1999 do 25.06.2002 w wymiarze 72\170 etatu. Później miałam staż w sklepie spożywczym od 23.04.2008-22.10.2008 i zostałam zatrudniona od 23.10.2008-13.07.2009. Zmieniłam pracę którą zaczęłam 13.07.2009-12.05.2011. Później pracowałam na zleceniówce i od 2.04.2012 pracuje. Cały czas byłam na całym etacie.

Za 2012 r. należy się 15 dni urlopu /minus 4-5 wykorzystanych/.
Za 2013 r. - 20 dni.

2 lub 3 kwietnia złóż wniosek o udzielenie zaległego i bieżącego urlopu wypoczynkowego. 2 tygodnie przed zakończeniem urlopu wypoczynkowego wystap z wnioskiem o urlop wychowawczy.

Jeśli będziesz na urlopie wychowawczym i masz ustalone prawo do zasiłku rodzinnego a dochód na członka rodziny nie przekroczy miesięcznie 539 zł, możesz ubiegać się o dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego, który wynosi 400 zł miesięcznie.
Przysługuje przez okres 24 miesięcy kalendarzowych - wypłaca MOPS.

Czyli mam złożyć niosek o urlop dodatkowy i zaległy w wymiarze 35 dni. Zasiłek rodzinny mam przyznany. Będę brała tylko 400 złotych jak będę na urlopie wychowawczym?

O jaki urlop dodatkowy pytasz?

Wszystko dokładnie napisałam w #13.

Okres urlopu wychowawczego jest niepłatny. Możesz tylko otrzymać zasiłek rodzinny + dodatek w wysokości jw..

Chodziło mi o urlop wypoczynkowy. Dziękuję już wszystko wiem. Jestem bardzo wdzięczna za pomoc i radę. Dziękuję!:)

Mam jeszcze jedną wątpliwość. Wiem że należy mi się 20 dni urlopu- ale nie pracowałam od początku roku tylko od 2.04 (za każdy przepracowany dzień należy się 1.66) Czy na pewno za 2012 rok należy mi się 15 dni.

niesmiała napisał:
Byłam parę dni na początku czerwca(chyba 4 lub 5 dni).

A odliczyłaś w/w dni.
Za 9 m-cy zatrudnienia należy się 15 dni - 4 /5/ wykorzystanych - pozostało 11 lub 10 dni .

Witam! Jestem na platnym(do wrzesnia br.)urlopie wychowawczym czyli prawie dwa lata. Umowa o prace konczy mi sie 30.05.2014r. Czy jesli nie przedluzy mi pracodawca umowy i zaraz pojde na "bezrobocie" dostane zasilek???? Lub jesli przedluzy mi pracodawca do wrzesnia tylko, a potem pojde na bezrobocie nalezy mi sie zasilek????

Powrót