zasiłek dla bezrobotnych po zasiłku macierzyńskim

• Autor wątku Autor wątku xxx3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xxx3

Użytkownik
Odpowiedzi
59
czy po rocznym zasiłku macierzyńskim przy najniższej krajowej ( 6 miesięcy 100%, kolejnie 60%) przysługuje
mi jeszcze zasilek dla bezrobotynych?

wiem ze przy macierzynskim nie sa oplacane wszystkie składki i netto wynagrodzenie bedzie pewnie się zgadzało, ale nie wiem czy brutto wyjdzie takie jak potrzeba

Zasiłek dla bezrobotnych przysługuje bezrobotnemu o ile:
1.nie ma dla niego propozycji odpowiedniej pracy, stażu, przygotowania zawodowego dorosłych, szkolenia, prac interwencyjnych lub robót publicznych,
2.w okresie 18 miesięcy przed dniem rejestracji udokumentował co najmniej 365 dni:
- zatrudnienia lub wykonywania pracy na podstawie umowy o pracę nakładczą lub świadczenia usług na podstawie umowy agencyjnej lub zlecenie z co najmniej minimalnym wynagrodzeniem za pracę, od którego istnieje obowiązek opłacania składki na Fundusz Pracy...

Do ww. wymaganych 365 dni wlicza się również okres pobierania zasiłku macierzyńskiego jeżeli podstawę wymiaru tego zasiłku, z uwzględnieniem kwoty składek na ubezpieczenie społeczne, stanowiła kwota wynosząca co najmniej minimalne wynagrodzenie za pracę.

Ostatnia edycja:
Podepnę się pod temat.
Czy jeżeli po zasiłku macierzyńskim zostanie przyznany zasiłek dla bezrobotnych, to czy PUP może wysłać kobietę do pracy?

Jak najbardziej.
Zasiłek dla bezrobotnych jest skutkiem posiadania statusu bezrobotnego, a każda osoba, która rejestruje się w UP oświadcza, że jest zdolna i gotowa do podjęcia pracy.

Ok, ma małe dziecko, którego nie chce zostawić, na wychowawczy nie może iść, a po pół roku przepadnie zasiłek dla bezrobotnych. To czy coś w ogóle jej się należy?

Edit:
A co z ubezpieczeniem zdrowotny?

Ostatnia edycja:
Zasiłek dla bezrobotnych przysługuje pod warunkiem, że dla bezrobotnego nie ma pracy. Więc zanim zostanie on przyznany, to UP dokładnie sprawdzi czy aktualnie nie ma oferty pracy dla tej osoby. Skoro z uwagi na opiekę nad dzieckiem nie chce czy też nie może podjąć pracy rejestrowanie się w UP jest pozbawione sensu.
A co z ubezpieczeniem zdrowotny?
Czy ta osoba jest mężatką? Czy mąż pracuje?

Ostatnia edycja:
Tak mąż pracuje.
To znaczy, że zasiłek dla bezrobotnych jej przepadnie?
Czy jeżeli jednak by się zarejestrowała jako bezrobotna (ofert nie ma dużo obecnie), to czy przy ewentualnym zrezygnowaniu z proponowanej przez PUP pracy będą jakieś konsekwencje ( poza utratą zasiłku oczywiście)?

Tak mąż pracuje.
Może zatem ją i dziecko zgłosić do ubezpieczenia.
czy przy ewentualnym zrezygnowaniu z proponowanej przez PUP pracy będą jakieś konsekwencje ( poza utratą zasiłku oczywiście)?
Pozbawienie statutu osoby bezrobotnej na okres 120,180 lub 270 dni oraz pozbawienie prawa do zasiłku.

Ostatnia edycja:
Czyli jeżeli po rocznym zasiłku macierzyńskim nie znajdę pracy i zarejestruje się jako bezrobotna to ten zasiłek dla bezrobotnych mi się należy ? ( zakładając, że w UP nie będzie dla mnie pracy).

Mam jeszcze pytanie o ubezpieczenie zdrowotne. Jak to wygląda jak partner ma działalność gospodarczą ?? w jaki sposób on może zglosić dziecko do ubezpieczenia zdrowotnego ? ( coś dodatkowo płaci ?)

A co ze mną ? Nie jesteśmy małżeństwem. Rozumiem, że mam od razu po otrzymaniu ostatniego zasiłku macierzyńskiego zarjestrować się do UP by to ubezpieczenie mieć, czy sama coś opłacać ?

pozdrawiam

kasiaczek1887 napisał:
Czyli jeżeli po rocznym zasiłku macierzyńskim nie znajdę pracy i zarejestruje się jako bezrobotna to ten zasiłek dla bezrobotnych mi się należy ? ( zakładając, że w UP nie będzie dla mnie pracy).
Tak, jeżeli podstawę wymiaru tego zasiłku, z uwzględnieniem kwoty składek na ubezpieczenie społeczne, stanowiła kwota wynosząca co najmniej minimalne wynagrodzenie za pracę.
kasiaczek1887 napisał:
Rozumiem, że mam od razu po otrzymaniu ostatniego zasiłku macierzyńskiego zarjestrować się do UP by to ubezpieczenie mieć...
Tak zakładając, że jesteś zdolna i gotowa do podjęcia pracy.

a czy ktoś odpowie na pozostałe pytania ? :)

Bedac na urlopie macierzynskim zaszlam w ciaze. Czy w tej sytuacji dostane kuroniowke? Umowe o prace mialam do czasu porodu pierwszego dziecka.

Mam pytanie obecnie jestem na L4 bo jestem w ciąży, umowę na pełny etat mam od01.07.2014r moje wynagrodzenie to najniższa krajowa termin porodu mam na 7.07.2015 ale prwdopodobnie czeka mnie cc czyli jakieś 2 tygodnie wcześniej i nie będe miała roku z najniższą pensją. Moje pytanie jest takie czy jak przejdę na macierzyński to powinnam wybrać 6miesięcy 100% i 6m 60% żeby uzyskać zasiłek dla bezrobotnych. Dodam,że umowa kończy mi się pod koniec macierzyńskiego ale wątpie,żeby chcieli mi ją przedłużyć.

kinia13 napisał:
Moje pytanie jest takie czy jak przejdę na macierzyński to powinnam wybrać 6miesięcy 100% i 6m 60% żeby uzyskać zasiłek dla bezrobotnych.

Nie ma znaczenia jaką wysokość świadczenia wybierzesz w poszczególnych miesiącach wypłaty zasiłku macierzyńskiego prawo do zasiłku dla osób bezrobotnych będzie przysługiwało. Bez względu na wysokość (100 proc., 80 proc. czy 60 proc.) zasiłek macierzyński zawsze będzie obliczany od tej samej podstawy - wynagrodzenia obowiązującego w trakcie zatrudnienia, które ze względu na umowę na pełen etat wynosi co najmniej minimalną krajową.

Kinga91 napisał:
Bedac na urlopie macierzynskim zaszlam w ciaze. Czy w tej sytuacji dostane kuroniowke? Umowe o prace mialam do czasu porodu pierwszego dziecka.

Jeśli podstawą obliczania zasiłku macierzyńskiego jest co najmniej minimalne wynagrodzenie to zasiłek dla osób bezrobotnych będzie przysługiwał.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dzięki za odpowiedz, moje wątpliwości głównie dotyczyły wysokości macierzyńskiego bo zwróciłam uwagę na formułkę kto ma prawo do zasiłku dla bezrobotnych jest tam "osoba która uzyskała w przeciągu 18miesięcy roczne minimalne wynagrodzenie"czy jakoś tak ale sens zachowałam:) i właśnie czy jak będę miała 80%podstawy to czy nie doczepią się że brakuje mi 2tyg do pełnego roku z najniższą krajową?

Nie, ponieważ do okresu 365 dni uprawniających do zasiłku dla osób bezrobotnych zalicza się m.in. okres pobierania zasiłku macierzyńskiego, podstawą którego naliczania było co najmniej minimalne wynagrodzenie. Aby otrzymać zasiłek dla osób bezrobotnych nie trzeba pracować bez przerwy rok. Ważne aby w badanym okresie 18 miesięcy poprzedzających rejestrację, zsumowanie okresy uprawniające do zasiłku wynosiły 365 dni. Informacje na ten temat można znaleźć na tej stronie.
Pamiętaj, żeby później do rejestracji dostarczyć z ZUS zaświadczenie potwierdzające, że zasiłek macierzyński był naliczany od co najmniej minimalnego wynagrodzenia.

Jeśli zasiłek macierzyński skończyłam pobierać w sierpniu 2014 roku (roczny macierzyński)
to czy np dziś rejestrując się jako osoba bezrobotna mam prawo do zasiłku dla bezrobotnych czy jest jakiś określony czas rejestracji?

Powrót