zasilek dla bezrobotnych po zwolnieniu dyscyplinarnym

• Autor wątku Autor wątku smolo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smolo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam pytanie .Pracowałem w Irlandi ponad dwa lata zostalem zwolnoiny dyscyplinarnie. Potym okresie znalazlem sobie nową prace .Lecz niestety ,firma po 2 miesiącach sie rozpadła.Czy moge teraz dostac zasiłek dla bezrobotnych w Irlandi lub Polsce

witam mam pytanko. przez 3 lata pracowalam w czechach. Jednak zwolnilam sie poniewaz wymagano ode mnie byl pracowala po 14 godzin dziennie.Nie odrobilam jednak 2 miesiecy na wypowiedzi tylko odeszlam z dnia na dzien.Wiem ze teraz dostane swiadectwo pracy z paragrafem( za dyscyplinarke).Odeszlam na koniec maja bylam w urzedzie pracy ale puki nie przyjdzie mi swiadectwo pracy nie moge ubiegac sie o zasilek.Chcialam sie dowiedziec czy jednak bedzie on mi sie nalezal.Na swiadectwo mam czekac do konca sierpnia.jest to dosyc dlugo wiec nie wiem czy pieniadze mi nie przepadna i jak zareaguja na moj paragraf w urzedzie pracy.slyszalam ze ten paragraf nie obowiazuje w polsce i pieniadze normalnie dostane.jednak nie wiem czy to prawda.Do tego nie wiem czy jak bede sie ubiagac o inna prace w Polsce to czy mam pokazywać świadectwo z Czech? Czy ten paragraf nie bedzie zmiejszalmoje szanse na nowa prace?

Nie wiem jak jest w Czechach mogą być inne przepisy,,,jak w każdym kraju,,w tym dziale myślę że się nie dowiesz bo on jest o Irlandii..
tutaj poszukaj,,

http://forumprawne.org/europa-sr-wsch/

Ostatnia edycja:
smolo napisał:
Mam pytanie .Pracowałem w Irlandi ponad dwa lata zostalem zwolnoiny dyscyplinarnie. Potym okresie znalazlem sobie nową prace .Lecz niestety ,firma po 2 miesiącach sie rozpadła.Czy moge teraz dostac zasiłek dla bezrobotnych w Irlandi lub Polsce

misior napisał:
W takim przypadku niestety nie dostaniesz zasiłku..

Misior, Ty nasz specjalisto- a na jakiej podstawie stwierdzasz, że zasiłku Smolo nie dostanie? Wiesz, naprawdę przestań radzić, bo piszesz bzdury przez wielkie B.

Smolo Jeśli masz wystarczająco dużo składek PRSI powinieneś się kwalifikować do Jobseekers Benefit . Jeśli pracowałeś wcześniej w Polsce możesz do aplikacji dołączyć przetłumaczone świadectwa pracy.

Powrót