Zasiłek dla bezrobotnych...umowa zlecenie

• Autor wątku Autor wątku Asiekk_d
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mój problem jest następujący:

01.03.2014-29.01.2015 - praca na umowę zlecenie (kwota wyższa od minimalnej)

Do 29.01.2015 byłem studentem studiów stacjonarnych.

30.01.2015 zaczęła obowiązywać mnie umowa o pracę (kwota wyższa od minimalnej)

Z powodu sytuacji życiowej zmuszony jestem zrezygnować z pracy i zmienić miasto zamieszkania najpóźniej 01.03.2015.

Moje pytanie brzmi: Czy jest jakakolwiek szansa na to, aby przysługiwał mi zasiłek dla bezrobotnych (na początek bytu w nowym mieście)? Jak musiałbym rozwiązać tę kwestię z pracodawcą, aby spełnić wszystkie wymogi?

Ponadto, moje drugie pytanie dotyczy ubezpieczenia. Jako student podlegałem pod ubezpieczenie taty. Teraz, jak mniemam z powodu umowy o pracę, przeszedłem na "swoje" ubezpieczenie. Co w sytuacji kiedy za chwilę umowa zostanie rozwiązana?

Ostatnia edycja:
w jednym miesiącu pracowałem u dwóch zleceniodawców// 1300zł zarobiłem netto u pierwszego a u drugiego 900zl netto. Jeden i drugi odprowadził składki społeczne i fundusz pracy . czy taki miesiąc pracy u dwóch zleceniodawców będzie zaliczony do zasiłku ? // bo od tych dwóch zleceniodawców sumując to mam kwotę najniższej krajowej i opłacone świadczenia społeczne i fundusz pracy // czy można tak to sumować

danbart75 napisał:
w jednym miesiącu pracowałem u dwóch zleceniodawców// 1300zł zarobiłem netto u pierwszego a u drugiego 900zl netto. Jeden i drugi odprowadził składki społeczne i fundusz pracy . czy taki miesiąc pracy u dwóch zleceniodawców będzie zaliczony do zasiłku ? // bo od tych dwóch zleceniodawców sumując to mam kwotę najniższej krajowej i opłacone świadczenia społeczne i fundusz pracy // czy można tak to sumować

Tak. Pod warunkiem że jeden i drugi oplacq składki na ubezpieczenie społeczne i fp

Powrót