zasiłek dla bezrobotnych w czasie ciąży w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Anetka223_92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anetka223_92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam następująca sytuację . Pracuję w Niemczech od 07.04.2015 roku na umowie na czas określony ( umowa trwała rok ) . 07.04.2016 otrzymałam kolejną umowę na rok bieżąca umowa kończy mi się 07.04.2017 r . Jestem w tej chwili w ciąży termin porodu został wyznaczony na 08.08.2017. Wiem że firma nie przedłuży mi umowy i moje pytanie brzmi czy Arbeitsamt zarejestruje mnie jako osobę bezrobotną pod kątem ubezpieczenia czy mąż musi ubezpieczyć mnie na siebie ? Czy należy mi się zasiłek dla bezrobotnych w okresie do porodu (Maj Czerwiec Lipiec )?

Teoretycznie jesli będziesz w stanie podjąc nowa ofertę pracy w 5 miesiącu ciąży, to możesz to zrobić. Zarejestrować sie jako bezrobotna możesz tylko, gdy jestes w stanie podjąć prace. Z praktycznego punktu widzenia Wątpię, aby ktos zechciał zatrudnić kobietę w zaawansowanej ciąży. Pamiętaj, że 6 tygodni przed planowanym terminem porodu masz już Mutterschutzfrist i nie możesz wtedy w ogóle pracować.Dopytaj najlepiej w AfA.

nika44 napisał:
Pamiętaj, że 6 tygodni przed planowanym terminem porodu masz już Mutterschutzfrist i nie możesz wtedy w ogóle pracować.Dopytaj najlepiej w AfA.

Nie MUSISZ pracowac 6 tygodni przed rozwiazaniem, ale jesli chcesz, mozesz. Pracowac NIE WOLNO ci 8 tygodni po porodzie, ale tylko, gdy jestes gdzies zatrudniona. Kobiety z wlasna dzialalnoscia pracuja i kilka dni po porodzie, ale to ich sposób na zycie.

Dziękuję za odpowiedzi czyli Mutterschaftsgeld należy mi się w mojej sytuacji pomimo tego że umowę mam tylko do 7 kwietnia a poród 8 sierpnia ?

Powrót