zasilek dla bezrobotnych zmiana miejsca zamieszkania

• Autor wątku Autor wątku Kopek1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kopek1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Czy ktoś może pomoc

Jak wygląda sprawa przeniesienia dokumentów przy zmianie miejsca zamieszkania
czy muszę osobiście powiadomić UP o zmianie miejsca ,czy mogę wysłać wniosek o przesłanie dokumentów online ?elektronicznie widzę że na stronie są takie wnioski (czy jest taka możliwość)oraz czy do wniosku muszę zalączyć zaświadczenie o zameldowaniu w innym miejscu .Jak liczyć 14 dni (od jakiej daty )do zarejestrowaia się w innym urzedzie pracy .dziekuje

Art.73 ust.2a - Ustawa o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.

"W przypadku zmiany przez bezrobotnego miejsca zamieszkania skutkującej zmianą właściwości powiatowego urzędu pracy bezrobotny jest obowiązany powiadomić o tym fakcie urząd pracy, w którym jest zarejestrowany, oraz stawić się w powiatowym urzędzie pracy właściwym dla nowego miejsca zamieszkania w terminie 14 dni od dnia zmiany miejsca zameldowania".

Ostatnia edycja:
dziękuje

czyli rozumiem ,jeśli zamelduję sie 1 kwietnia to mam 14 dni od zameldowania na wstawienie się w innym UP .i wysyłam wniosek do poprzedniego UP o przesłanie dokumentów .

jeszcze jedno pytanie ,,nie musze czekać aż dokumenty dotrą do innego UP tylko
moge sie zarejestrować ?

Markla1 napisał:
jeśli zamelduję sie 1 kwietnia to mam 14 dni od zameldowania na wstawienie się w innym UP
Tak
Markla1 napisał:
nie musze czekać aż dokumenty dotrą do innego UP tylko
moge sie zarejestrować ?
Na to pytanie pewnie odpowie ci pracownik obecnego UP, który będziesz informował o zmianie miejsca zamieszkania.

Ostatnia edycja:
Markla1 napisał:
,nie musze czekać aż dokumenty dotrą do innego UP tylko
moge sie zarejestrować ?

Nie musisz czekać, już kolejnego dnia możesz rejestrować się w nowym urzędzie. Musisz tylko zabrać ze sobą wymagane do rejestracji dokumenty.

Witam, mam zbliżony problem, jednak nie zmiescilam sie w terminie tych 14 dni.Telefonicznie uzyskałam podpowiedź zebym do konca zasilkowego okresu nic.nie robila a potem sie wyrejestrowala. Tylko teraz strasza ze bede musiała oddac zasilek za okres od momentu przemeldowania. Jak z tego wybrnac bez kostow? Pomocy!!!

Powrót