zasiłek dla bezrobotnych zyski kapitałowe

• Autor wątku Autor wątku suuun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

suuun

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam pytanie czy osoba mająca zyki kapitałowe (wieksze niz minimum socjalne czy nawet najnizasza krajowa - wyniki osiągniete w zeszłym roku) a przy tym nie pracujaca ma prawo do zsiłku dla bezrobotnych . Umowa o prace została wypwoiedzana przez pracodawce (likwidacja stanowiska pracy).

No nikt mi ni eudzieli takiej informacji? Nik nie wie?

Nie ma zasiłku na pewno z tytułu osiągania owych zysków. Natomiast ich osiąganie może stać na przeszkodzie uzyskaniu statusu bezrobotnego. Z chwilą objęcia obowiązkiem podatkowym tych zysków.

[cytat="Dariusz!"]Nie ma zasiłku na pewno z tytułu osiągania owych zysków. Natomiast ich osiąganie może stać na przeszkodzie uzyskaniu statusu bezrobotnego. Z chwilą objęcia obowiązkiem podatkowym tych zysków.[/cytat]Czyli wychodzi z tego , że jeżeli za rok 2006 mam do zapłacenia podatek od zysków kapitałowych to w roku 2007 nie otrzymam zasiłku dla bezrobotnych. Stosunek pracy (likawidacja satanowiska pracy) ustal z koncem lutego.

Hmmm... no to po kolei. :)

Za bezrobotnego ustawa uznaje osobę, która między innymi:
[cytat:wflo8spo]nie uzyskuje miesięcznie przychodu w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę, z wyłączeniem przychodów uzyskanych z tytułu odsetek lub innych przychodów od środków pieniężnych zgromadzonych na rachunkach bankowych (art. 2 ust. 1 pkt 2 lit. h ustawy o promocji zatrudnienia)[/cytat:wflo8spo]
Jeżeli więc ów przychód powstał z tytułu jaki pogrubiłem - to nie jest to przeszkodą do posiadania statusu bezrobotnego, a tym samym nie przeszkadza w pobieraniu zasiłku.
Pisząc "nie ma zasiłku na pewno z tytułu osiągania owych zysków" miałem na myśli, że nie są od nich odprowadzane składki na Fundusz Pracy i że owe zyski nie są uwzględniane przy ustalaniu prawa do zasiłku.

Powrót