zasiłek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku olenka2012
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja dostawalem na walutowe konto w pl. Mam 30 km do tego miejsca gdzie sie bede rejestrowal tak ze z tym nie bedzie problemu. A na jak dlugo moge go dostac i jakie mniej wiwcej jest wynagrodzenie?

Oficjalnie przyznają na sześć miesięcy, a po 4,5 przysyłają Weiterbewilligungsantrag na przedłużenie pomocy. To jest udzielane w dwóch transzach, mianowicie 392€ jako für Lebensbedarf i okolo 384 für Miete. Mnie odrzucili WBA i musialem zasiegnac pomocy prawnej..

Witam

Mam do was pytanie i proszę o szybką odpowiedz !

Pracuje w niemczech od ponad 2 lat bez przerw i zaszłam w ciąże teraz jestem na zwolnieniu do grudnia bo moja praca może stanowić niebezpieczeństwo dla mojego dziecka , płacą mi 100 procent , kontrakt mam terminowy i konczy mi się on z dniem 24 grudnia a poród mam 4 stycznia , czyli teoretycznie łapie się jeszcze na okres ochronny? czy on mi wgl bd przysługiwał? czy on jest tylko dla matek z kontraktem bezterminowym? A jeżeli nie to co mam zrobić?z tego co czytałam to jest kilka opcji tylko co mi przysługuje ?

1 czy nalezy mi sie Elter geld w wysokości 65 % ?
2 czy moze lepiej pójść na bezrobotne i pobierać zasiłek ? czy wgl jest taka możliwość ?
3 a może tylko mogę dostać Muttergeld? Jak to jest proszę o odpowiedz

Mam pytanie czy w związku z tym ze rozwiazalem umowe z moja firma za obopulnym porozumieniem stron to czy mam prawo do zasiku dla bezrobotnych , pracowalem 19 miesiecy w tej firmie i wczesiniej tez pracowalem od 2012r mam 45lat i 3 dzieci . Prosze o pomoc wtej sprawie.

Jest Pan zablokowany na 3 miesiące. Oczywiście musi Pan najpierw wniosek złożyć. Po upływie 3 m-cy zaczną wypłacać 65 % Pana średnich dochodów, chyba że dzieci są w De to 67%.

witam
mam pytanie, pracowałam w niemczech prawie dwa lata, pod koniec stycznia straciłam pracę i zarejestrowałam się w niemieckim urzędzie, mieszkam przy granicy i mam zameldowanie po niemieckiej stronie, złożyłam wszystkie wymagane dokumenty, a niemiecki urząd żąda ode mnie jeszcze dokument o niepobieraniu zasiłku w polsce PD U1. Na jakiej podstawie tak robią, czy mają prawo, i czy ja jestem w ogóle w stanie uzyskać taki dokument w polsce. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
ps. wcześniej też żądali takiego dokumentu ale nie określili że to ma być PD U1 to zawiozłam zwykłe zaświadczenie z polskiego up o nie pobieranu żadnych świadczeń

PD U1 potwierdzający okresy zatrudnienia,,tu chodzi o okres przepracowany w Polsce lub innym kraju EU jezeli takowy byl to dolicza lata i otrzymasz dluzej zasilek..normalna procedura

wielkie dzięki za odpowiedź bo martwiłam się, że kombinują jak mi nie dać zasiłku
;)

Powrót