zasilek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku tokario88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tokario88

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Witam
Mam takie pytyanie
Mianowicie zaczelam prace 1.01.2013r na umowe o prace na okres probny 2 miesiecy, po miesiacu zmieniono mi umowe na pol etatu, dowiedzialam sie w tym czasie o ciazy, zle sie poczulam i bylam w szpitalu, okazalo sie ze z dniem konca mojej umowy byl 13 tydzien i automatycznie zostala przedluzona, urodzilam w sierpniu miesiac wczesniej, jestem teraz na zasilku maciezynskim, adekwatnym do mojego zatrudnienia na pol etatu, zasilek konczy sie w sierpniu tego roku, moje pytanie czy rejestrujac sie w UP po zasilku macierzynskim w takiej sytuacji przysługuje mi zasilek dla bezrobotnych???

Pozdrawiam
Dziekuje z gory za inforacje

tokario88 napisał:
czy rejestrujac sie w UP po zasilku macierzynskim w takiej sytuacji przysługuje mi zasilek dla bezrobotnych???
Tak, o ile Twoje wynagrodzenie wyniosło co najmniej równowartość minimalnego wynagrodzenia za pracę, a podstawę zasiłku macierzyńskiego też stanowiła kwota co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę. W przeciwnym wypadku, zasiłek nie będzie przysługiwał.
W roku 2013 minimalne wynagrodzenie za pracę wynosiło 1600 zł, w 2014 - 1680 zł.

Więcej szczegółów znajdziesz tutaj: http://forumprawne.org/bezrobocie/457259-bezrobotny-prawo-do-zasilku.html

Ostatnia edycja:
Witam,
przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych (ostatni miesiąc z trzech). Przelew otrzymywałam 9-tego każdego miesiąca. 5 maja rozpoczynam nową pracę. Jak zostanie i czy zostanie wypłacony mi zasiłek lub jego część?
pozdrawiam
Beata

Zasiłek otrzymasz za pełen kwiecień w maju (najpóźniej do 14-tego maja), natomiast za okres 1-4 maja w czerwcu.

A jesli to byla umowa na pol etatu??

Była? Chyba będzie? Wymiar czasu pracy nie ma wpływu na wypłatę zasiłku dla bezrobotnych. Prawo do zasiłku posiadasz dopóki jesteś bezrobotna, natomiast z chwilą podjęcia pracy (niezależnie od rodzaju umowy, wymiary czasu pracy, wynagrodzenia itp.) tracisz status bezrobotnego i prawo do zasiłku.

Ostatnia edycja:
Powrót