Zasiłek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku konsik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konsik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam byłem w posredniaku i pani mi dała taka dziwna propozycje co do zasiłku najpierw tak pracowałem:
od 1-08-2013 do 10-05-14 Pełny etat i umowa wypowiedznia miedzy mna a pracodawca.
06-05.14 do 2014-06.06 i tu jest umowa wypowiedznia przez pracodawce z powodu braku pracy.
A pani mi zaproponowa jesli zarejestruje sie 30.09.14 prawo do zasiłku nalezało bedzie od 30.12.14 czyli wypłata 1 stycznia
a jesli zarejestruje sie 12 .11.14 wypłate dostane czyli 12 grudnia czyli mi powiedziała ze bedzie lepiej jak przyjde za miesiac i wtedy sie zarejestruje sie .
Zapytałem sie dlaczego tak dziwnie powiedziała ze takie przepisy ze ja teraz bede musiał zyć miesiac bez srodków do zycia .

konsik napisał:
od 1-08-2013 do 10-05-14 Pełny etat i umowa wypowiedznia miedzy mna a pracodawca. 06-05.14 do 2014-06.06 i tu jest umowa wypowiedznia przez pracodawce z powodu braku pracy.
Mnie z podanego przez Ciebie okresu nie wychodzi niezbędny okres 365 dni, od którego zależy prawo do zasiłku. Pracowałeś wcześniej lub pobierałeś np. zasiłek chorobowy? Pierwszą umowę Ty wypowiedziałeś?

Ostatnia edycja:
przepraszam druga praca była do konca czyli do 27.09.14 pierwsza ja wypowiedziałem

Pani doradziła Ci po prostu sposób, aby zasiłek przysługiwał od razu, tj. od dnia rejestracji, a nie dopiero po 90 dniach.

Rejestrując się teraz otrzymasz zasiłek dopiero po 90 dniach (i o taki okres zostanie też skrócony), ponieważ w okresie 6 miesięcy przed rejestracją w PUP rozwiązałeś stosunek pracy za wypowiedzeniem. Jeśli rejestracji dokonasz po upływie tych 6 miesięcy od wypowiedzenia, zasiłek będzie przysługiwał od dnia rejestracji.
Oczywiście decyzja należy do Ciebie.

Ostatnia edycja:
Powrót