Zasiłek dla bezrobotnych.

• Autor wątku Autor wątku Lukasz000018
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukasz000018

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam wypowiedzialem umowę zlecenie poszlem na chorobowe.Co należy poczynić aby mieć zasiłek dla bezrobotnego (kuroniówke).z góry dziękuję za odpowiedzi.

Zarejestrować się jako bezrobotny, przedstawić PUP dowody zatrudnienia (przez okres co najmniej 12 miesięcy w przeciągu ostatnich 18 miesięcy) z oskładkowanym wynagrodzeniem odpowiadającym co najmniej płacy minimalnej.
Z tym, że jeśli to Ty wypowiedziałeś umowę przez pierwsze 90 dni nie przysługuje Ci zasiłek

A skąd mądra pani urzędniczka będzie wiedzieć że umowę wypowiedziałem ja (a za przeproszeniem miałem powody bo już byłem gnojony przeszło 3 lata prace porządkowe),przecież do umowy zlecenie nie jest dołączane żadne świadectwo pracy pozatym zajrzyj tu http://forumprawne.org/umowy-zlecen...-wyplacie-zasilku-dla-bezrobotnych.html.Dodam jeszcze że umowa zlecenie wygasła 31 12 2015 i zostało przez szanowna fiirme napisane wypowiedzenie z firmą X następnie nastąpiła praca między innymi dn 6 stycznia Trzech Króli i zostały zawarte kolejne umowy zlecenia natomiast już na inna firmę Y i zinnym NIP po to żeby więcej nie stracić i nie za trudnić dużej liczby osób na zleceniu nie pomijając to że umowy do podpisania były gotowe dopiero 20stycznia .

Racja, odpowiedni zapis w ustawie o promocji zatrudnienia odnosi się do wypowiedzenia stosunku pracy, zatem nie dotyczy umów cywilnoprawnych. zatem nie ma 90 dniowej karencji.

Powrót