Zasiłek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku thedawik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

thedawik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam pytanie odnośnie zasiłku dla bezrobotnych...
Po skończeniu liceum poszedłem na studia, jednak po czterech miesiącach zrezygnowałem z nich. Udałem się w poszukiwaniu pracy na własną rękę, jednak nigdzie nie chciano mnie przyjąć argumentując to moim brakiem doświadczenia. Zwróciłem się o pomoc do urzędu pracy, licząc na szybkie znalezienie jakiegoś zatudnienia dla mnie. Nie ukrywajmy, potrzebuję pieniędzy na życie.
Zarejestrowany jestem już od trzech tygodni i zero odzewu od palcówki, sam w tym czasie też roznoszę CV. Jednak moje pytanie brzmi; czy przez ten czas gdy Urząd Pracy nie ma dla mnie żadnej oferty zrekompensuje mi to zasiłkiem dla bezrobotnych? Przy rejestracji nie było o tym mowy, a prawdę mówiąc niedługo nie będę miał za co opłacić rachunków, czy muszę tworzyć specjalny wniosek o pomoc jaką jest zasiłek, czy rejestracja jest równoznaczna z jego otrzymywaniem w czasie 'oczekiwania'?

thedawik napisał:
czy przez ten czas gdy Urząd Pracy nie ma dla mnie żadnej oferty zrekompensuje mi to zasiłkiem dla bezrobotnych?
Nie. Żeby otrzymać zasiłek najpierw trzeba przepracować co najmniej 365 dni w okresie 18 miesięcy poprzedzających dzień rejestracji w PUP z wynagrodzeniem co najmniej minimalnym, od którego odprowadzane są składki na Fundusz Pracy.
thedawik napisał:
czy muszę tworzyć specjalny wniosek o pomoc jaką jest zasiłek
Nie ma sensu. Nie jest Pan uprawniony do zasiłku dla bezrobotnych.

zasilek dla bezrobotnych przysluguje osobom ktore pracowały i straciły prace, oczywiscie tez musza miec okreslony staz pracy i wynagrodzenie. ty sie nie kwalifikujesz.
jest lato i mozna złapać mnóstwo prac sezonowych, wiem ze to nie szczyt marzeń ale kasa jest.
szukaj sam pracy bo na urząd bym raczej nie liczyła.

Ostatnia edycja:
Powrót