zasiłek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku mariuszf50
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariuszf50

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.Wczoraj rejestrowałam się w Urzędzie Pracy i nie wliczyli mi do stażu pracy na 1/2 etatu tłumacząc że składki były niskie.Zatrudnienie było w okresie od 1 grudnia 1996 do 7 stycznia 2000.Urlop macierzyński od 31 sierpnia do 3 stycznia 1998.Zwolnienie lekarskie od 4 marca do 30 sierpnia.Urlop bezpłatny od 4 stycznia 1998 do 6 stycznia 1998.Urlop wychowawczy od 7 stycznia 1998 do 7 stycznia 2000.Wliczyli mi tylko wychowawcze.Bardzo proszę o odpowiedz gdyż brakuje mi tylko 4 miesięcy do 20 letniego stażu pracy. Z góry dziękuję.

Do stażu pracy wlicza się:

a) zasadniczej służby wojskowej, nadterminowej zasadniczej służby wojskowej, przeszkolenia wojskowego, służby przygotowawczej, służby kandydackiej, kontraktowej zawodowej służby wojskowej, ćwiczeń wojskowych, okresowej służby wojskowej lub służby wojskowej pełnionej w razie ogłoszenia mobilizacji i w czasie wojny oraz zasadniczej służby w obronie cywilnej i służby zastępczej, a także służby w charakterze funkcjonariusza, o którym mowa w ustawie z dnia 18 lutego 1994 r. o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i Służby Więziennej oraz ich rodzin (Dz. U. z 2013 r. poz. 667);

b) urlopu wychowawczego udzielonego na podstawie odrębnych przepisów;

c) pobierania renty z tytułu niezdolności do pracy lub służby, o której mowa wyżej (lit. a), renty szkoleniowej oraz przypadające po ustaniu zatrudnienia, wykonywania innej pracy zarobkowej albo zaprzestania prowadzenia pozarolniczej działalności okresy pobierania zasiłku chorobowego, macierzyńskiego, zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńskiego lub świadczenia rehabilitacyjnego, jeżeli podstawę wymiaru tych zasiłków i świadczenia, z uwzględnieniem kwoty składek na ubezpieczenie społeczne, stanowiła kwota wynosząca co najmniej minimalne wynagrodzenie za pracę;

d) okresy, za które były opłacane składki na ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy, jeżeli podstawę wymiaru składek stanowiła kwota wynosząca co najmniej minimalne wynagrodzenie za pracę;

e) za które przyznano odszkodowanie z tytułu niezgodnego z przepisami rozwiązania przez pracodawcę stosunku pracy lub stosunku służbowego, oraz okres, za który wypłacono pracownikowi odszkodowanie z tytułu skrócenia okresu wypowiedzenia umowy o pracę;

f) świadczenia usług na podstawie umowy uaktywniającej, o której mowa w art. 50 ustawy z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3 (Dz. U. z 2013 r. poz. 1457);

g) pobierania renty rodzinnej, w przypadku gdy nastąpił zbieg prawa do tej renty z prawem do renty z tytułu niezdolności do pracy i wybrano pobieranie renty rodzinnej;

h) sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem przez osoby, o których mowa w art. 6a ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1442, z późn. zm.)

Powrót