zasilek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku kuleczka45
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kuleczka45

Użytkownik
Odpowiedzi
78
witam,
pracowalem na umowe o prace od 18 07 2016 do 31 12 2017 r ( taka mialem umowe i dalej nie zostala mi przedłużona), poniewaz jestem bezrobotny chce sie starac o zasilek dla bezrobotnych.

w swiadectwie pracy mam napisane--- zalacznik

czy w tym przypadku mam prawo do zasilku dla bezrobotnych??? wg mnie powod podany za porozumieniem stron moze mnie dyskwalifikowac??? powinienem miec chyba napisane na swiadectwie ze umowa wygasła wraz z jej ustalonym terminem i nie dostałem dalszego przedłużenia jej..... ??

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Jeśli umowa rozwiązała się z okresem, na który została zawarta, prawo do zasiłku przysługuje od daty rejestracji.

Proszę zwrócić się do pracodawcy o sprostowanie świadectwa pracy. Załącznik informuje o dwóch sposobach rozwiązania umowy i skróceniu okresu wypowiedzenia?

gośćforum123 napisał:
Jeśli umowa rozwiązała się z okresem, na który została zawarta, prawo do zasiłku przysługuje od daty rejestracji.

Proszę zwrócić się do pracodawcy o sprostowanie świadectwa pracy. Załącznik informuje o dwóch sposobach rozwiązania umowy i skróceniu okresu wypowiedzenia?

Z tym ze na dole tego swiadectwa jest pouczenie ze czas na sprostowanie to 7 dni... uplynelo juz 22 dni od konca umowy wiec chyba juz nie moge zwrocic sie z prosba o sprostowanie ? ( wysylam cale swiadectwo bez danych w zalaczniku wraz z tym pouczeniem ktore jest na samym dole)

Czyli mimo wszystko dobrze zrozumialem ze zasilek dla bezrobotnych bedzie mi sie nalezal jak sie zarejestruje w PUP???mimo tego ze to swiadectwo jest tak sformulowane?

Ostatnia edycja:
zalacznik .

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Nikt nie umie pomoc? Bede dzwonil do bylego pracodawcy z prosba o sprostowanie ale czy ktos moze mi pomoc co najlepiej mu podpowiedziec aby napisal w swiadectwie zeby bylo dla mnie ok w zwiazku z zasilkiem dla bezrobotnych.

Ze świadectwa wynika, że umowa została rozwiązana na mocy porozumienia stron (dobrze odczytuję), prawo do zasiłku zostanie przyznane po 90 dniach od daty rejestracji i wypłata o te 90 dni ulegnie skróceniu.

Jeśli umowa zakończyła się wraz z okresem, na który została zawarta, świadectwo wskazujące na rozwiązanie na mocy porozumienia stron, jest błędne. A w tym przypadku prawo do zasiłku przysługuje od daty rejestracji.

Zgłoś się ze świadectwem do urzędu i otrzymasz informację.

gośćforum123 napisał:
Ze świadectwa wynika, że umowa została rozwiązana na mocy porozumienia stron (dobrze odczytuję), prawo do zasiłku zostanie przyznane po 90 dniach od daty rejestracji i wypłata o te 90 dni ulegnie skróceniu.

Jeśli umowa zakończyła się wraz z okresem, na który została zawarta, świadectwo wskazujące na rozwiązanie na mocy porozumienia stron, jest błędne. A w tym przypadku prawo do zasiłku przysługuje od daty rejestracji.

Zgłoś się ze świadectwem do urzędu i otrzymasz informację.

Przepraszam ale popelnilem duzy blad.. umowa byla na czas nieokreslony, zle podalem wczesniej... a wiec sprostowanie: umowana na czas nieokreslony dlatego rozwiazanie umowy za porozumieniem stron na podstawie art 30.1 pkt 1.... juz doczytalem ze w tym wypadku obowiazuje mnie zasilek dopiero po 90 dniach od rejestracji, a gdyby pracodawca dopisal ze rozwiazanie umowy za porozumieniem stron na podstawie art 30.1pkt 1 ale bez winy pracownika, z powodu zmniejszenia zatrudnienia z przyczyn dotyczacych zakladu??? Czy to by nie spowodowalo ze zasilek zostanie przyznany 7 dni po rejestracji?

Powrót