Zasiłek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku szumek93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szumek93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
W połowie czerwca kończy mi się umowa na czas określony (1 rok) w firmie której pracuje, oraz wypowiedziałem umowę o mieszkanie i kończy mi się tego samego dnia co umowa o pracę. Zjeżdżam do Polski na 4 msc, bo mam w lipcu zabieg oraz na 3 miesiące planuję zapisać się do szkoły językowej.

Dowiedziałem się dzisiaj że po przepracowanym roku przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych, ale czy jestem w stanie go dostać jak wracam od razu do Polski? Słyszałem że trzeba jeszcze miesiąc przesiedzieć w Niemczech- to prawda? Mogę coś z tym zrobić?

Zasilek "nalezy sie" osobom bezrobotnym poszukujacym pracy, nie jest tak, ze wypracowuje sie ten zasilek i po roku "przysluguje" na pól roku. Praktycznie oznacza to, ze meldujesz sie jako bezrobotny- wazne jest dotrzymanie terminu, w twoim przypadku sa to trzy miesiace przed zakonczeniem umowy o prace na czas okreslony- a to tylko po to, aby Arbeitsamt mial szanse jak najszybciej poszukac ci prace... znaczy to, ze byc moze, juz na drugi dzien bezrobocia otrzymasz oferte pracy, której nie mozesz odrzucic, bo wtedy skreslaja ci zasilek. Mam nadzieje, ze rozumiesz te urzedowa maszynerie.
Jesli masz w planie chorowac- operowac sie- to w sumie jestes niezdolny w tym czasie do pracy, wiec nie ejstem pewna, jak to dziala z zasilkiem, poniewaz przysluguje on jedynie osobom bezrobotnym zdolnym do pracy. Najlepiej przedyskutuj to wszystko w Arbeitsamcie, lacznie z planami powrotu do Polski.
A- i nie zapomnij wymeldowac sie w kasie chorych, zeby podczas twojej nieobecnosci nie lecialy ci skladki. Jak wtedy to dziala z ubezpieczeniem, nie mam pojecia, ale skoro bedziesz w Polsce, to chyba tam sie bedziesz ubezpieczal. Tutaj tez goraco doradzam porade w kasie chorych.

Możesz zasiłek przetransferować do Polski, ale wtedy będziesz go otrzymywał tylko przez 3 miesiące.

Powrót