Zasiłek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku sw33tdr3ams
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sw33tdr3ams

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam, czy przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych w sytuacji gdy przez ostatni rok pracowałam przez 7 msc na pół etatu z wynagrodzeniem 2000zl brutto i przez 5 msc na pełny etat z wynagrodzeniem 4000zl brutto?

sw33tdr3ams napisał:
Witam, czy przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych w sytuacji gdy przez ostatni rok pracowałam przez 7 msc na pół etatu z wynagrodzeniem 2000zl brutto i przez 5 msc na pełny etat z wynagrodzeniem 4000zl brutto?

Prawo do zasiłku będzie przysługiwać, jeżeli w okresie 18 miesięcy bezpośrednio poprzedzających dzień zarejestrowania łącznie przez okres co najmniej 365 dni była Pani zatrudniona i osiągała wynagrodzenie w kwocie co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę, od którego istnieje obowiązek opłacania składki na Fundusz Pracy i ubezpieczenie społeczne.
Wymiar etatu nie ma tu znaczenia, a znaczenie ma wynagrodzenie- musi być co najmniej minimalne, zatem w tym przypadku zasiłek nie będzie przysługiwał.

Żeby nie tworzyć nowych wątków.
Od maja zmieniłem pracę. Wcześniej pracowałem 3,5 roku na uop. Niestety przez covid nie przedłużą mi umowy na okres próbny który wygasa 31.07. Równolegle od kwietnia podjąłem również drugie zatrudnienie (po znajomości) na czas nieokreślony na kilka miesięcy (taki był warunek). Zgodnie z tą umową w lipcu rozwiązujemy umowę za porozumieniem. Czy mogę się ubiegać o zasiłek od sierpnia?

Ta umowę co miałeś 3.5 roku jak została zakończona?

Czyli na zasiłek trzeba będzie czekać 3 miesiące.

Powrót