Zasiłek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku Pii7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pii7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Podjęłam pracę w październiku 2019r.w styczniu 2020r. zaszłam w ciążę, więc bylam na L4. W październiku 2020r.urodzilam i bylam na urlopie macierzyńskim do października 2021r. Aktualnie jestem na zaległym urlopie wypoczynkowym. Umowę mam do końca roku i z tego co wiem nie zostanie ona przedłużona. Czy w takim przypadku będzie mi się należał zasiłek dla bezrobotnych?

Aby otrzymać zasiłek dla bezrobotnych, urząd pracy cofnie się do Twojej historii zatrudnienia o 18 miesięcy. Jeśli w tym czasie łącznie co najmniej 365 dni byłaś zatrudniona, miałaś przynajmniej minimalne wynagrodzenie, od którego były odprowadzane składki na ubezpieczenie społeczne i fundusz pracy, to zasiłek będzie przyznany. Ważne jest tutaj, że do tych 365 dni wlicza się także okres przebywania na L4 czy na urlopie macierzyńskim, jeśli podstawa wymiaru składek w tym okresie była zachowana od co najmniej minimalnego wynagrodzenia. Jak już Twoja umowa o pracę zostanie rozwiązana, powinnaś w pierwszej kolejności wziąć zaświadczenie z ZUS o okresie i wysokości zasiłku chorobowego i macierzyńskiego i oczywiście wszystkie świadectwa pracy. To zaświadczenie z ZUS będzie niezbędne do rejestracji i przyznania prawa do zasiłku.

Powrót