Zasiłek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku Dancia152
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dancia152

Użytkownik
Odpowiedzi
73
Chciałabym się dowiedzieć czy mogę zarejestrować się jako bezrobotna z prawem do zasiłku dla bezroboitnych. 31 XII 2008r.rozwiązaną mam u mowe o prace z przyczyn zakładu pracy niedotyczącą pracownika i do 31 .01.2010r.jestem na rencie ,czy po tym okresie jezeli nie mialabym przedłużonej renty a będę sie odwoływać do skutku/do komisji zus itd/ to czy w międzyczasie moge sie zarejestrować po zasiłek dla bezrobotnych.Dziekuję

ale po co chcesz się rejestrować?
jako bezrobotna poszukująca pracy ?
czy żeby pobierać zasiłek ?

No gdybym nie miała przedłużonej renty ,to żeby pobierać zasiłek dla bezrobotnych ,bo nie wiem kiedy można utracić prawo do pobierania tego zasiłku?Ale wydaje mi sie że jeżeli sę będę odwoływać jeszcze to nie można się rejesrować w UP.

Ja jestem w podobnej sytuacji , czekam na sąd apelacyjny już 4 miesiące , i właśnie zastanawiałam się czy w takiej sytuacji można zarejestrować się w PUP ??? jak dzwoniłam do sądu to powiedzieli że do 12 miesięcy sie czeka ,

Bezrobotnym może być wyłącznie osoba zdolna i gotowa do podjęcia zatrudnienia w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym w danym zawodzie lub służbie albo innej pracy zarobkowej, albo jeżeli jest osobą niepełnosprawną, zdolna i gotowa do podjęcia zatrudnienia co najmniej w połowie tego wymiaru czasu pracy.

Jeżeli więc spełniacie Panie ten warunek -to możecie się rejestrować. UP może jednak:
- odmówić rejestracji jako bezrobotne jeżeli uzna, że nie jesteście zdolne do podjęcia zatrudnienia - może też skierować Panie na badania lekarskie, które to zweryfikują,
- zawiesić postępowanie do czasu prawomocnego ustalenia, czy nie nabyłyście prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy,
- uznać za bezrobotne i przyznać zasiłek.

ja mam pytanie...od 1 stycznia 2010roku jestem zarejestrowana w up z prawem do zasiłku na trzy miesiące...ostatnio w prasie przeczytałam ze jesli mąz nie pracuje i wwychowuja dziecko ktore nie ukonczyło 15lat to matce przedłuzaja zasiłek do 12miesięcy (nie pamiętam jaki DzU)..moja sytuacja wyglada podobnie a zarazem inaczej..otóż wychowuję dziecko ,syn ma 13lat..z tym że sama go wychowuje....czy to o czym mówie może dotyczyc mnie?

Nie dotyczy to Pani. Przepis, na który Pani się powołuje dotyczy bezrobotnych którzy mają na utrzymaniu co najmniej jedno dziecko w wieku do 15 lat, a małżonek bezrobotnego jest także bezrobotny i utracił prawo do zasiłku z powodu upływu okresu jego pobierania po dniu nabycia prawa do zasiłku przez tego bezrobotnego.

art. 73 ust. 1 pkt 2 lit. c ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy

Powrót