Zasiłek dla Bezrobotynych - po wypowiedzeniu umowy prace przez pracodawcę

• Autor wątku Autor wątku honda12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

honda12

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam ,

Moja Mama otrzymała wypowiedzenie z pracy przez pracodawce (zdjecie poniżej ) Dnia 29.07.2017 ma rozwiązanie umowy , od 01.08.2017 ma zacząć już nową prace bo już znalazła . Czy jeśli 31.07.2017 zarejestruje się jako bezrobotna w urzędzie pracy , moża otrzymywać zasiłek jako że znalazła nową prace , czy musi starać się o tzw . dodatek aktywizacyjny . Jak czas może otrzymać taki zasiłek ??

Z góry dziękuje za odp .

Pozdrawiam

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
jeżeli w dniu 31.07 zarejestruje się w UP jako osoba bezrobotna i spełni warunki uprawniające do otrzymania zasiłku to po podjęciu zatrudnienia i zgłoszeniu tego do UP nabędzie prawo do dodatku aktywizacyjnego.
Otrzymywać go będzie przez taki sam czas w jakim przysługiwałby jej zasiłek

Witam,

Dziś 11.12.2017 otrzymałem świadectwo pracy.
Jeżeli zarejestruję się np. 12.12.2017 w PUP jako bezrobotny (po 5latach pracy na pełen etat, zwolnienie z winy pracodawcy za porozumieniem stron/likwidacja zakładu), a 13.12.2017 pojadę do większej miejscowości oddalonej od mojej o 100km na rozmowę w sprawie pracy na cały etat i otrzymam pracę to otrzymam dodatek aktywacyjny czy nie?

I drugie pytanie. Jest możliwość dostania "bonu na zasiedlenie osoby bezrobotnej – gdy masz daleko do pracy" ale dla osoby do 30lat. Czy ja mając 35lat mogę skorzystać z jakiejś podobnej pomocy. Pytam bo niestety wyjazd do dużego miasta wiąże się z kosztami.

Jakie trzeba spełnić warunki uprawniające do otrzymania zasiłku poza rejestracją w UP?

Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi

KarolB80 napisał:
Witam,

Dziś 11.12.2017 otrzymałem świadectwo pracy.
Jeżeli zarejestruję się np. 12.12.2017 w PUP jako bezrobotny (po 5latach pracy na pełen etat, zwolnienie z winy pracodawcy za porozumieniem stron/likwidacja zakładu), a 13.12.2017 pojadę do większej miejscowości oddalonej od mojej o 100km na rozmowę w sprawie pracy na cały etat i otrzymam pracę to otrzymam dodatek aktywacyjny czy nie?
jeżeli po podpisaniu umowy o pracę złożysz wniosek wraz załącznikami i spełnisz wymogi w postaci zaświadczenia to tak :) ale najpierw otrzymasz decyzje w tym zakresie

Powrót