zasiłek macierzyński a komornik

• Autor wątku Autor wątku kasia1307
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasia1307

Użytkownik
Odpowiedzi
74
witam,
moje konto bankowe jest zajęte przez komornika
dostałam pod koniec kwietnia z zusu ok 5700zł - zasiłek macierzyński za cztery miesiące (bo tyle rozpatrywali mój wniosek) przelałam 4 tys, a 1700 zostawiłam na koncie gdy chciałam przelać resztę okazało się że prawie 1300zł wziął sobie komornik a 400zł zostawił - czy mógł aż tyle wziąć - pytam bo sama nie wiem co mam o tym myśleć - wspomnę że z firmą tą u której jest dług jesteśmy w sądzie, a teraz po tych poczynaniach komornika nie mam za co żyć. bardzo proszę o odp

Nie wziął ale bank przekazał mu środki w takiej wysokości w jakiej wynika z zajęcia, które komornik wysyła stronom postępowania - czyli m.in dłużnikowi, który albo je odbierze albo nie.
Zajęto i przekazano środki. Nie zasiłek macierzyński.

Z tego co piszesz, to o egzekucji doskonale wiedziałaś i przekazanie środków z rachunku było do przewidzenia.

Ostatnia edycja:
pewnie juz wykorzystalac kwote wolna od zajecia i stad reszta poszla juz na splate zadluzenia. teraz cokolwiek wplynie na konto zostanie zajete przez komornika dla wierzyciela.

zostaje jeszcze ostatni deska ratunku, złożyć wniosek do komornika o ograniczenie egzekucji z rachunku,

a jak można zobaczyć czy wykorzystałam już tę kwotę wolną od zajęcia - ile teraz wynosi?
i od teraz wszystko co wpłynie w całości będzie przekazywane przez bank do komornika? całe sumy?

skoro komornik zajął reszte co bylo na koncie to juz wykorzystalas calość takiej kwoty wolnej od zajecia i tak jesli nic nie zrobisz to komornik wszytsmo co wplynie przekaze do wierzyciela.

I tak powinien przekazać bo przeciwwskazań nie ma.
- dłużnik o egzekucji wie
- odpis zajęcia rachunku wysłano
- co do zasady pierwotne świadczenie które wpłynęło na rachunek podlega egzekucji

W interesie dłużnika było poinformowanie organu egzekucyjnego o świadczeniu w celu zajęcia go u źródła.

ale na koncie było 1700zł a zabrano prawie 1300, zostało na koncie 400zł, więc czemu nie zabrano wszystkiego?
ale dlaczego całe kwoty będą przekazywane? czytałam że z zasiłku macierzyńskiego mogą zająć 25% kwoty, prawda to?

Czytaj uważniej, zajęto środki na rachunku a nie macierzyńskie.
Żeby zajęto macierzyńskie to trzeba wystosować zajęcie to ZUS
A zajęto rachunek i jak należy bank przekazał środki.
Komornik oddaje a nie zabiera w gwoli ścisłości.

Temat dotyczy egzekucji z rachunku bankowego nie świadczenia macierzyńskiego.

do LLawyer

czemu jesteś taki cięty na dłużników?, od jakiegoś czasu czytam twoje wypowiedzi i sądzę że dla ciebie dłużnik to osoba "gorszego sortu", czyżby jakieś złe doświadczenia życiowe, jakaś trauma?

Powrót