Zasiłek macierzyński po ustaniu zatrudnienia a "kosiniakowe"

• Autor wątku Autor wątku Ins4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Ins4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

z góry przepraszam, jeśli już pojawiła się odpowiedź na to pytanie, natomiast nie znalazłam podobnego problemu.

Jestem nauczycielką zatrudnioną na czas określony do dnia 31.08.2020. W listopadzie zyskałam stopień awansu nauczyciela kontraktowego, jednak dowiedziałam się, że mimo zapisu w KN mówiącego, że nauczyciel kontraktowy jest zatrudniany na czas nieokreślony, nie przysługuje mi zmiana okresu zatrudnienia do końca umowy. W grudniu dowiedziałam się, że jestem w ciąży, a termin rozwiązania nastąpi przed 31.08.2020. To znaczy, że podczas umowy załapię się jeszcze na około trzy tygodnie macierzyńskiego wypłacanego przez pracodawcę. Moje pytanie brzmi: skoro samego urlopu macierzyńskiego jest 20 tygodni, a następnie dla zatrudnionych następuje urlop rodzicielski, to czy mogę przez te trzy tygodnie umowy jakie pozostaną po porodzie złożyć wniosek i o macierzyński i o rodzicielski i dostawać później zasiłek z ZUS do pełnych 52 tygodni czy tylko do 20 tygodniu macierzyńskiego. Czy w tym drugim przypadku można po upływie 20 tygodni złożyć wniosek o "kosiniakowe"?

Pozdrawiam.

Ins4 napisał:
czy mogę .....po porodzie złożyć wniosek i o macierzyński i o rodzicielski i dostawać później zasiłek z ZUS do pełnych 52 tygodni
Możesz, a nawet powinnaś. Ważne aby wniosek do pracodawcy złożyć do 21 dni po porodzie - proponuję wcześniej.
Ins4 napisał:
złożyć wniosek o "kosiniakowe"?
W/w świadczenie Tobie nie przysługuje, zasiłek wypłacany z ZUS będzie z tytułu zatrudnienia.

Powrót