Zasiłek macierzyński, ubezpieczenie zdrowotne.

• Autor wątku Autor wątku Katarzyna Stec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Katarzyna Stec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam !

Prowadzę własną DG od 7 miesięcy pobieram zasiłek macierzyński.

Tydzień temu podczas składania deklaracji DRA, gdzie opłacam tylko składkę zdrowotną Pani zza biurka zapytała mnie czemu nie wyrejestrowałam się ze składek społecznych i tym samym nie zarejestrowałam się tylko i wyłącznie do składki zdrowotnej od momentu porodu, poniewąz w systemie zbiegają mi się dwa tytuły ubezpieczeń, a tak być nie powinno...

Proszę o wyjaśnienie jeśli ktoś lepiej się orientuje w temacie:

1. Czy jest to mój OBOWIĄZEK i MUSZĘ to zrobić ?

2. Przeszłam 2 tygodnie wcześniej na zasiłek niż planowana data porodu - więc jeśli wyrejestruje się z dniem przejścia na zasilek tym samym wyjdzie na to, że w dniu porodu nie byłam objęta ubezpieczeniem (?!) i wyjdzie na to, że cofną mi zasiłek...

...czy bezpieczniej wyrejestrować się dzień po porodzie z ubezpieczeń społecznych i zarejestrować do zdrowotnej ?

...czy w ogóle poczekać, aż sami się upomną do mnie, że mam skorygować tę niepoprawność?

Z góry dziękuję za rzetelną informację !!!

Wyrejestrowania ze społecznych należy dokonać po wypłacie pierwszego zasiłku (skorygować wstecznie deklarację).
Można w opisanej sytuacji (o ile nie ma się pracowników) zawiesić działalność i nie opłacać żadnych składek. Konieczność rejestracji do dobrowolnego zdrowotnego wg. mnie jest tylko wtedy gdy firma działa.

Powrót