zasilek na dzieci w niemczech

• Autor wątku Autor wątku krzyzak1984
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzyzak1984

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam mam pytanie poniewaz moja dziewczyna zlorzyla wniosek o kindergeld w niemczech ogolnie mieszkamy razem w niemczech ja pracuje na gewerbe dzieci chodza do przedszkola 2 i jedno z nich teraz idzie do szkoly moja dziewczyna antrag wypisala na siebie i czy to nie bedzie problemu z tym zeby dostac kindergeld nie pracuje opiekuje sie dziecmi tylko ja pracoje prosze o jakies rady dzieki z gory

Nie wiem jak jest teraz, ale kiedy ja mieszkałam w Niemczech miałam identyczna sytuację. Też nie pracowałam, tylko mój chłopak i Kindergeld jak najbardziej się należał ;).

A co w przypadku jeśli matka z dwójką dzieci mieszka w de, ale nie pracuje tylko poświęca czas dzieciom, ojciec dzieci - mąż prowadzi działalność gosp. w Polsce, ale nie mieszka w niemczech, łoży na utrzymanie rodziny. Czy w takim wypadku należy się Kindergerld ? i od kiedy od momentu zameldowania ?

Jestem rozwódką.Z małżeństwa mam dwoje dzieci,na które pobieram zasiłek rodzinny w Polsce.Ze związku obecnego(konkubinat) urodziłam syna 2011.Ponieważ mój partner od października 2012 roku pracuje w Niemczech i ma tam meldunek tymczasowy chciałabym się dowiedzieć ,czy przysługuje mi Kindergeld na syna?W Polsce syn ma mój meldunek ,a mój partner ma w innej miejscowości-czy to nie przeszkadza?
Z góry dziękuję za informację i pozdrawiam
P.S
JESTEM NOWYM UŻYTKOWNIKIEM TEGO FORUM ,WIĘC PRZEPRASZAM JEŚLI COŚ ŹLE NAPISAŁAM

w Niemczech nie ma meldunków tymczasowych a wnioski o Kindergeld musisz złożyć sama skoro nie jesteście małżeństwem i macie osobne meldunki ,partnerowi nie przyznają

temat wielokrotnie przerabiany na forum

Dziękuję belunia za info.
Mam jeszcze pytanie ,gdybym złożyła taki wniosek to są szanse ,że dostanę kindergeld? i gdzie powinnam się udać z dokumentami?
Pozdrowionka

możesz złożyć w ROPS a oni przekażą dalej ,info na stronach polskiego ROPS

Wielkie dzięki raz jeszcze,miłego wieczorku życzę

Powrót