zasiłek od 2016r

• Autor wątku Autor wątku sandrulek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sandrulek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Czy muszę być zarejestrowana w urzedzie pracy aby otrzymać zasiłek na dziecko 1000zl od stycznia 2016r? Jestem bezrobotna ale ubezpiecza mnie mąż z jego składek.

Tak. O obietnice Pani Kopacz która ma wejść w życie od nowego roku. Przeszukałam pół internetu i nie ma odpowiedzi na moje pytanie. Wolę się upewnić niż potem zdziwić.

Na to nikt pani JESZCZE nie odpowie zdecydowanie - prace nad projektem trwają. Nie zostało uchwalone ostatecznie, wiec moze się jeszcze zmienić.

Z projektów wynika jednak,że owe swiadczenie bedzie się wiazało np. z utratą zasiłku dla bezrobotnych....takie "niusy" można odnaleźć w internecie.

Ale nie dyskwalifikuje mnie fakt, że nie jestem zarejestrowana? Z tego co czytałam pieniądze będą należały się każdemu niezależnie od dochodu rodziny. (Jedynie nie bedzie przysługiwać osobom na etacie z prawem do macierzyńskiego)

No to nie jest pani bezrobotna, tylko bez pracy;)

W chwili obecnej - brak jest jednoznacznej odp na pani pytanie, bo te przepisy dot. świadczenia rodzicielskiego nie zostały jeszcze przyjęte w ostatecznym kształcie.

Co do obietnic naszego rządu bym podchodził ostrożnie. Radziłbym poczekać aż się pojawią konkretne informacje.

Powrót