Zasiłek okresowy i celowy a wizyta pracownika MOPS

• Autor wątku Autor wątku zbysiu34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zbysiu34

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Witam, dostałem niedawno eksmisję do lokalu socjalnego i postanowiłem się ubiegać o zasiłek celowy i okresowy i wszystko było ok podczas składania wniosku w MOPSie, podczas gdy pracownica socjalna powiedziała, że chce złożyć wizytę również mojej mamie, bo powiedziałem, że opłaciła mi czynsz, bo obecnie jestem bezrobotny. Rozumiem, że chce zrobić wywiad środowiskowy u mnie w mieszkaniu, ale po co chce iść do mojej mamy do jej mieszkania? Czy ma do tego prawo? Mama nie będę z nią rozmawiać i na pewno jej nie wpuści do siebie, powiedziałem to pracownikowi socjalnemu i on coś mówił, że będzie mógł wystąpić do sądu z czymś. Czy pracownik socjalny ma prawo nękać moją mamę w mojej sprawie? Co ona ma do tego? I jeżeli mama odmówi kontaktu z pracownikiem socjalnym wpłynie to na mój wniosek? Proszę o pomoc.

pracownica socjalna powiedziała, że chce złożyć wizytę również mojej mamie

Pracownik socjalny ma prawo skontaktować się z Twoimi rodzicami . Zgodnie dyspozycją art. 107 ust. 1 Ustawy z dnia z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej ( t.j. Dz.U. 2025.1214) rodzinny wywiad środowiskowy przeprowadza się u osób i rodzin korzystających lub ubiegających się o świadczenia z pomocy społecznej w celu ustalenia ich sytuacji osobistej, rodzinnej, dochodowej i majątkowej.

jeżeli mama odmówi kontaktu z pracownikiem socjalnym wpłynie to na mój wniosek?
Tak, możesz nie otrzymać zasiłku o który się ubiegałeś.

Ostatnia edycja:
Wanda67 napisał:
Pracownik socjalny ma prawo kontaktować się z Twoimi rodzicami .
Ale w jakim celu? I czy moja mama może olać pracownika socjalnego? No bo i tak to zrobi. Co moja mama ma do tego? Jestem dorosły i mieszkam sam i jak dla mnie, to jest nękanie ludzi, bo moja mama nie życzy sobie odwiedzin pracownika socjalnego, ani nawet z nim rozmawiać.

@Wanda67 gdzie tam jest napisane, że wywiad środowiskowy u rodziny jest obowiązkowy? Rodzina się nie ubiega o zasiłek, tylko ja. Rodzina nie odpowiada za mnie, bo jestem dorosły. Nie można zmusić osób trzecich nieuczestniczących w zasiłku do kontaktu. W razie odmowy zwyczajnie zaskarżę pracownika i decyzję, bo tak nie może być.

gdzie tam jest napisane, że wywiad środowiskowy u rodziny jest obowiązkowy?
Tutaj:

W świetle art. 107 ust. 1 Ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej ( t.j. Dz.U. 2025.1214) rodzinny wywiad środowiskowy przeprowadza się u osób i rodzin korzystających lub ubiegających się o świadczenia z pomocy społecznej w celu ustalenia ich sytuacji osobistej, rodzinnej, dochodowej i majątkowej.

W art. 107 ust. 4a - 5 ustawodawca podaje:
"4a. Niewyrażenie zgody na przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego przez osoby lub rodziny ubiegające się o świadczenia z pomocy społecznej lub na jego aktualizację przez osoby lub rodziny korzystające ze świadczeń z pomocy społecznej stanowi podstawę do odmowy przyznania świadczenia, uchylenia decyzji o przyznaniu świadczenia lub wstrzymania świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej.
5. Pracownik socjalny przeprowadzający rodzinny wywiad środowiskowy może domagać się od osoby lub rodziny ubiegającej się o pomoc złożenia oświadczenia o dochodach i stanie majątkowym. Odmowa złożenia oświadczenia jest podstawą wydania decyzji o odmowie przyznania świadczenia".

W orzecznictwie podkreślono, że : "(...) Ponieważ zgoda na przeprowadzenie wyraża się w sposób konkludentny, przez przystąpienie do przeprowadzania wywiadu, zatem także brak zgody może zostać wyrażony w sposób dorozumiany, przez unikanie kontaktu, odmowę wpuszczenia do mieszkania, odmowę udzielania odpowiedzi, odmowę przedstawienia dokumentów. Niewyrażenie zgody na przeprowadzenie wywiadu nie musi być zwerbalizowane i wprost zakomunikowane, ważne jest, aby postawa ubiegającego się o świadczenie skutecznie uniemożliwiała przeprowadzenie wywiadu " -
wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 24 kwietnia 2020 r. , sygn. akt I OSK 2886/19.

W razie odmowy zwyczajnie zaskarżę pracownika i decyzję, bo tak nie może być.

Od wydanej decyzji administracyjnej zawsze możesz się odwoływać. To Twoje prawo.

Ostatnia edycja:
@Wanda67 No właśnie „Niewyrażenie zgody na przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego przez osoby lub rodziny ubiegające się o świadczenia z pomocy społeczne” Chodzi tylko o osoby, lub rodziny „ubiegające się” słowo klucz, a nie że mogą nachodzić moją mamę nawet jeżeli się nie ubiega. Co potem? Będą odwiedzać całą moją rodzinę w całej Polsce i za granicą i będą mieli prawo odmówić mi świadczenia, bo nie porozmawiali z wujkiem z Ameryki? To jest paradoks

Chodzi tylko o osoby, lub rodziny „ubiegające się”

W Twojej sytuacji chodzi o osobę, czyli Ciebie. Nie piszesz, czy masz własną rodzinę.

Ostatnia edycja:
@Wanda67 No i właśnie tylko o to mi chodzi, jestem sam bez rodziny i u mnie mogą przeprowadzać wywiad środowiskowy w moim mieszkaniu, ale nie u mojej mamy, która mieszka w innym mieszkaniu i prowadzi osobne gospodarstwo.

u mnie mogą przeprowadzać wywiad środowiskowy w moim mieszkaniu, ale nie u mojej mamy, która mieszka w innym mieszkaniu i prowadzi osobne gospodarstwo

U Twojej mamy też musi być przeprowadzony taki wywiad środowiskowy na okoliczność ewentualnej pomocy Tobie w oparciu o jej sytuację rodzinną i materialną . Powyższe wynika z cytowanego wcześniej przepisu prawnego .

Wanda67 napisał:
U Twojej mamy też musi być przeprowadzony taki wywiad środowiskowy na okoliczność ewentualnej pomocy Tobie w oparciu o jej sytuację rodzinną i materialną . Powyższe wynika z cytowanego wcześniej przepisu prawnego .
w którym miejscu ten obowiązek wynika?
Człowiek stara się sam. Nie jako rodzina. Matka z nim nie mieszka. Raczej nie ma żadnego obowiązku utrzymywania syna czy też świadczenia mu pomocy. Zatem?

forg napisał:
a. Raczej nie ma żadnego obowiązku utrzymywania syna czy też świadczenia mu pomocy.
ma obowiązek alimentacyjny, podstwą jest cyt, wyżej art 107 ust. 1 w związku z art 103.

w którym miejscu ten obowiązek wynika?
Człowiek stara się sam. Nie jako rodzina.

Pomocny jest tutaj wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego we Wrocławiu z dnia 27 lutego 2025 r. w sprawie o sygn. akt IV SA/Wr 228/24. W jego uzasadnieniu czytamy:

"System pomocy społecznej oparty jest na zasadzie współdziałania, co wynika z art. 4 UoPS. Osoby i rodziny korzystające z pomocy społecznej są obowiązane do współdziałania w rozwiązywaniu ich trudnej sytuacji życiowej.
Zasada powyższa obejmuje m.in. postępowanie w sprawie świadczeń z pomocy społecznej, w ramach którego przeprowadza się rodzinny wywiad środowiskowy. Stosownie do art. 107 ust. 1 UoPS, rodzinny wywiad środowiskowy przeprowadza się u osób i rodzin korzystających lub ubiegających się o świadczenia z pomocy społecznej w celu ustalenia ich sytuacji osobistej, rodzinnej, dochodowej i majątkowej. Wedle zaś § 3 ust. 1 i 2 rozporządzenia Ministra Rodziny i Polityki Społecznej z 8 IV 2021 r. w sprawie rodzinnego wywiadu środowiskowego (Dz.U. z 2021 r. poz. 893) wywiad przeprowadza się z osobą lub rodziną w miejscu zamieszkania lub pobytu, w dniach roboczych, w godzinach pracy podmiotu uprawnionego, albo w innym terminie uzgodnionym z osobą lub rodziną, za zgodą kierownika jednostki organizacyjnej pomocy społecznej. Wywiad przeprowadza się w terminie 14 dni roboczych od dnia powzięcia wiadomości o konieczności jego przeprowadzenia.
Co szczególnie istotne, zgodnie 107 ust. 4a UoPS, niewyrażenie zgody na przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego przez osoby lub rodziny ubiegające się o świadczenia z pomocy społecznej lub na jego aktualizację przez osoby lub rodziny korzystające ze świadczeń z pomocy społecznej stanowi podstawę do odmowy przyznania świadczenia, uchylenia decyzji o przyznaniu świadczenia lub wstrzymania świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej.
Z powyższego jednoznacznie wynika, że
brak współdziałania przez wnioskodawcę lub beneficjenta pomocy społecznej z organem w zakresie przeprowadzenia wywiadu środowiskowego stanowi obligatoryjną przesłankę do wydania decyzji odmawiającej udzielenia pomocy".

Ostatnia edycja:
A ja nadal będę pytał i dyskutował - powyższe uzasadnienie jak i przepis traktuje o OSOBIE (czyli pojedynczym człowieku starającym się) lub rodzinie (czyli grupie spokrewnionych, mieszkających ze sobą osób). Tu mamy o czynienia z OSOBĄ. Osobą, która stara się SAMA o pomoc/zasiłek. nie wspólnie z matką.

Absolutnie w omawianej sytuacji matka nie stara się o zasiłek z synem. I jej odmowa udzielenia jakichkolwiek informacji nie powinna mieć wpływu na decyzję o zasiłku. A może jeszcze jakaś siostra występuje? Albo dziadek? To może oni też muszą uczestniczyć w wywiadzie?

Ale może w wniosku podaje swój adres zamieszkania ten od matki?
Wiesz... albo co mnie zawsze fqwia jak ludzie podawają adres zameldowania (który już dawno powinien być zlikwidowany jako całkowicie zbędny) i np. nadal jest zameldowany u matki?

Wyłącznie wywiad środowiskowy u Pana jako wnioskodawcy, nie ma podstaw do wywiadu u pana matki. Zgodnie z art. 107 ustawy o pomocy społecznej wywiad prowadzony jest u osób i rodzin korzystających lub ubiegających się o świadczenia oraz u osób, o których mowa w art. 103 ustawy o pomocy społecznej. Odnośnie osób wymienionych w art. 103 ustawy o pomocy społecznej to zasiłek okresowy i zasiłek celowy nie podlegają zwrotowi jako wydatek w rozumieniu art. 103 ustawy o pomocy społecznej więc, według mnie, ten artykuł - a więc jednocześnie określony tam inny krąg osób, z którymi przeprowadza się wywiad - nie znajdzie zastosowania. Innymi słowy, wywiad u matki autora byłby przeprowadzony gdyby ubiegał się on o świadczenie z pomocy społecznej, które podlegałoby zwrotowi. Definicja rodziny jest zawarta w art. 6 tej ustawy.
Przepis prawny:
art. 6 ustawy o pomocy społecznej (fragment)
Użyte w ustawie określenia oznaczają:
14) rodzina – osoby spokrewnione lub niespokrewnione pozostające w faktycznym związku, wspólnie zamieszkujące i gospodarujące;

Pan_robotnik napisał:
To nadal nie uprawniałoby do przeprowadzenia tego wywiadu środowiskowego wobec matki.

Kodeks rodzinny i opiekuńczy

Art. 128. Obowiązek dostarczania środków utrzymania, a w miarę potrzeby także środków wychowania (obowiązek alimentacyjny) obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo.

Art. 129.

§ 1. Obowiązek alimentacyjny obciąża zstępnych przed wstępnymi, a wstępnych przed rodzeństwem; jeżeli jest kilku zstępnych lub wstępnych - obciąża bliższych stopniem przed dalszymi.

§ 2. Krewnych w tym samym stopniu obciąża obowiązek alimentacyjny w częściach odpowiadających ich możliwościom zarobkowym i majątkowym.

Art. 132. Obowiązek alimentacyjny zobowiązanego w dalszej kolejności powstaje dopiero wtedy, gdy nie ma osoby zobowiązanej w bliższej kolejności albo gdy osoba ta nie jest w stanie uczynić zadość swemu obowiązkowi lub gdy uzyskanie od niej na czas potrzebnych uprawnionemu środków utrzymania jest niemożliwe lub połączone z nadmiernymi trudnościami.

Art. 133.

§ 1. Rodzice obowiązani są do świadczeń alimentacyjnych względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba że dochody z majątku dziecka wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania.

§ 2. Poza powyższym wypadkiem uprawniony do świadczeń alimentacyjnych jest tylko ten, kto znajduje się w niedostatku.

§ 3. Rodzice mogą uchylić się od świadczeń alimentacyjnych względem dziecka pełnoletniego, jeżeli są one połączone z nadmiernym dla nich uszczerbkiem lub jeżeli dziecko nie dokłada starań w celu uzyskania możności samodzielnego utrzymania się.

Pan_robotnik napisał:
Wiesz... albo co mnie zawsze fqwia jak ludzie podawają adres zameldowania (który już dawno powinien być zlikwidowany jako całkowicie zbędny) i np. nadal jest zameldowany u matki?
Podaje swój nowy adres zameldowania w mieszkaniu socjalnym, nie rób ze mnie idioty, bo przecież opisałem sytuację dokładnie i tutaj i s mopsie, że mieszkam już sam zupełnie w nowym mieszkaniu. Przyszły do mnie dwie pracownice socjalne wczoraj, zobaczyły jak mieszkam, podpisałem dokument i poszły, nie pytały już o mamę, tylko powiedziały, żebym czekał na decyzję i zadzwonią kiedy będzie decyzja do odebrania.

ffenix napisał:
Kodeks rodzinny i opiekuńczy

Art. 128. Obowiązek dostarczania środków utrzymania, a w miarę potrzeby także środków wychowania (obowiązek alimentacyjny) obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo.

Art. 129.

§ 1. Obowiązek alimentacyjny obciąża zstępnych przed wstępnymi, a wstępnych przed rodzeństwem; jeżeli jest kilku zstępnych lub wstępnych - obciąża bliższych stopniem przed dalszymi.

§ 2. Krewnych w tym samym stopniu obciąża obowiązek alimentacyjny w częściach odpowiadających ich możliwościom zarobkowym i majątkowym.

Art. 132. Obowiązek alimentacyjny zobowiązanego w dalszej kolejności powstaje dopiero wtedy, gdy nie ma osoby zobowiązanej w bliższej kolejności albo gdy osoba ta nie jest w stanie uczynić zadość swemu obowiązkowi lub gdy uzyskanie od niej na czas potrzebnych uprawnionemu środków utrzymania jest niemożliwe lub połączone z nadmiernymi trudnościami.

Art. 133.

§ 1. Rodzice obowiązani są do świadczeń alimentacyjnych względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba że dochody z majątku dziecka wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania.

§ 2. Poza powyższym wypadkiem uprawniony do świadczeń alimentacyjnych jest tylko ten, kto znajduje się w niedostatku.

§ 3. Rodzice mogą uchylić się od świadczeń alimentacyjnych względem dziecka pełnoletniego, jeżeli są one połączone z nadmiernym dla nich uszczerbkiem lub jeżeli dziecko nie dokłada starań w celu uzyskania możności samodzielnego utrzymania się.
To chyba dotyczy osób wyjątkowo majętnych, które dobrze zarabiają, moja mama się do takich nie zalicza i nie jest też nic napisane o wpuszczaniu do mieszkania mamy, czy innej rodziny pracowników socjalnych. Mogą sobie wystąpić do sądu, czy do innej instytucji o to ile moja mama zarabia i na tej podstawie zweryfikować, ale nie mogą raczej nachodzić i niepokoić moją rodzinę, prawda?

Ostatnia edycja:
Powrót