Zasiłek okresowy i celowy a wizyta pracownika MOPS

• Autor wątku Autor wątku zbysiu34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wanda67 napisał:
Czy adres Twojej mamy jest znany pracownikom socjalnym ?
No jest, bo mnie zapytali, ale moja mama i tak im nie otworzy, ani nie będzie z nimi rozmawiać i to też od razu im zakomunikowałem podczas składania wniosku i wyraźnie powiedziałem, że nie życzy sobie ani ona, ani ja, żeby ją nachodzili. Nie byli u niej jeszcze chyba, bo nic mi nie mówiła.

ale moja mama i tak im nie otworzy

Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem cytowany przeze mnie wcześniej fragment uzasadnienia wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego we Wrocławiu z dnia 27 lutego 2025 r. sygn. akt IV SA/Wr 228/24.

Wanda67 napisał:
Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem cytowany przeze mnie wcześniej fragment uzasadnienia wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego we Wrocławiu z dnia 27 lutego 2025 r. sygn. akt IV SA/Wr 228/24.
O ile mi wiadomo w Polsce nie istnieje prawo precedensu i wyrok sądu w jednej sprawie nie zmienia nic w innej. Po drugie to czy moja mama może spełnić obowiązek alimentacyjny i tak przecież nie sprawdza się wizytą w domu, tylko ujawnieniem majątku i dochodu, więc to i tak musi zrobić odpowiedni urząd, czy sąd itd. W ustawie nie ma nic, że rodzina osoby ubiegającej się o zasiłek celowy, czy okresowy musi wpuszczać do domu pracowników socjalnych. Zresztą tak jak już wspomniałem, pracownicy socjalni byli już u mnie, nie byli u mojej mamy i mam czekać na dezycję.

tak jak już wspomniałem, pracownicy socjalni byli już u mnie, nie byli u mojej mamy i mam czekać na dezycję.

Pracowników socjalnych obowiązuje tajemnica zawodowa. O tym, czy byli lub będą u Twojej mamy nie muszą o tym mówić.

Wanda67 napisał:
Pracowników socjalnych obowiązuje tajemnica zawodowa. O tym, czy byli lub będą u Twojej mamy nie muszą o tym mówić.
Ty tak serio? Nie pytałem się pracowników, tylko mamy czy byli i mi powiedziała, że nie.

No to następnym razem się zastanów czy to co chcesz napisać ma sens :)

My piszący na tym forum, nie tworzymy prawa. Od tego są ustawy, rozporządzenia wydane na ich podstawie i pomocne orzecznictwo sądowe .

Powrót