Zasiłek opiekuńczy - rodzic bezrobotny

• Autor wątku Autor wątku Mgkinga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mgkinga

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry. Mam taką sytuację. Mąż jest aktualnie zarejestrowany jako bezrobotny. Syn przebywał w szpitalu, byłam z nim ja i wzięłam opiekę ze szpitala. Myślałam, że najwyżej nie otrzymam zasiłku opiekuńczego. Ale teraz nachodzą mnie wątpliwości, czy to jedyna konsekwencja. Czy pracodawca może podważyć takie zwolnienie, jeśli w wniosku o zasiłek wskażę, że mąż jest bezrobotny. W czasie pobytu dzwoniłam do zusu i ja i mąż. Mi na infolinii powiedziano, że szpital się nie liczy i może być na zwolnieniu. Jemu powiedziano inaczej. Dodam tylko, że w szpitalu był zakaz odwiedzin na oddziale i poniekąd od przyjęcia z dzieckiem do szpitala w nagłym przypadku byłam sama.

Nie, jest nieobecność usprawiedluowna nie płatna

Opieka się nie należy gdyż w domu przebywa inna osoba która ma możliwość sprawowania osobistej opieki nad chorym/dzieckiem. Nie dotyczy to dzieci do lat 2.

Nie tyczy się to wyłącznie męża bo może być to np. babcia, ciocia, ktokolwiek z kim prowadzi się wspólne gospodarstwo domowe i może zająć się dzieckiem wtedy zasiłek się nie należy.

Powrót