Zasiłek opiekuńczy

• Autor wątku Autor wątku royalshake
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

royalshake

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Dzien dobry, duzy pracodawca, on wypłaca chorobowe i rozlicza sie z zusem.
Zgodnie z prawdą na oświadczeniu zaznaczone, ze nie ma drugiej osoby do opieki, zgodnie z prawdą tez w domniemaniu, ze tatuś nie pracuje (moj blad, ze chyba ta część w ogole uzupełniłam.) Ojca dzieci nie ma w domu, zajmuje sie nimi sama z przyczyn ode mnie niezal3znych. Pracodawca nie wypłacił mi zasiłku, bo oświadczenie na zus 15a mu nie wystarcza. Chce ode mnie dowodów, tym samym oceniając moja sytuację rodzinna, to po co to oświadczenie?
Podstawą jest ustawa z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. 1999 nr 60 poz. 636 ze zm.).
Art. 34 ust. 1 tej ustawy mówi, że zasiłek opiekuńczy przysługuje ubezpieczonemu, który musi sprawować osobistą opiekę nad dzieckiem z powodu braku innej osoby we wspólnym gospodarstwie domowym, mogącej tę opiekę zapewnić. Ustawa nie nakłada obowiązku tłumaczenia dlaczego druga osoba nie może tej opieki zapewnić – wystarczy oświadczenie.
§ 18 rozporządzenia Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z 8 grudnia 2015 r. w sprawie zakresu niezbędnych zaświadczeń lekarskich oraz dokumentów niezbędnych do przyznania i wypłaty zasiłków z ubezpieczenia społecznego (Dz.U. 2015 poz. 2205)
określa, że podstawą do przyznania i wypłaty zasiłku opiekuńczego jest formularz Z-15A zawierający stosowne oświadczenia ubezpieczonego. Nie ma tam mowy o dodatkowych dokumentach ani uzasadnieniach dla pracodawcy.
Jeżeli pracodawca jest płatnikiem, a tu tak jest, jego rolą jest przyjęcie dokumentacji i wypłata świadczenia, a nie ocenianie sytuacji rodzinnej.
Dane dotyczące sytuacji rodzinnej, zdrowotnej i inne dotyczące osoby bliskiej są danymi wrażliwymi, których pracodawca nie może żądać bez podstawy prawnej.
Żądanie dodatkowych informacji wykracza poza przepisy – pracodawca nie ma podstawy prawnej do ich przetwarzania.
Jak wyjaśnić te sytuacje? Napisalam do zus o stanowisko, czy sa mi należne odsetki za zwłokę po wyjaśnieniu sprawy?

Powrót